RATT gratuitate

Cei cu domiciliul stabil in Timisoara si un venit brut sub 2.000 de lei vor putea circula gratuit pe mijloacele de transport in comun pana in 15 ianuarie. Consiliul Local a aprobat, marti, acordarea acestor gratuitati dupa ce propunerea initiala de acordare a gratuitatii absolute s-a dovedit a fi in afara legii.

“S-au facut estimarile de rigoare, s-a constatat legislatia. Gratuitate pentru toata lumea nu se poate acorda pentru ca nu exista conditii legale in aces sens. Propunerea este sa instituim gratuitate pentru aceasta clasa de cetateni cu venituri mici, totusi, pentru ca 2000 lei pe luna brut inseamna un venit destul de modest (…) Cetateni care vor sa renunte la masina sis a foloseasca transportul in comun daca li se pune in fata o astfel de facilitate”, precizeaza primarul Nicolae Robu.

De cealalta parte, consilierul local PDL, Stefan Sandu spune ca in actuala formula, Primaria nu poate afla salariile cetatenilor si, asta in conditiile in care reprezentantii Directiei de Finante Timis au obligatia sa pastreze secretul fiscal.

“Stau si ma intreb cum anume dovedim pe baza cartii de identitate sau a buletinului faptul ca avem venituri sub 2000 lei?! Mentionez ca, potrivit proiectului de hotarare aceasta masura se aplica de maine.  Cetatenii Timisoarei se duc nu stiu unde cu buletinul si spun daca au sau nu salariul de 2000 de lei – se uita angajatul si spune da – te incadrezi sau nu. Vedem unde se va forma coada si poate ne vor spune”, sustine Stefan Sandu.

Veniturile vor fi dovedite prin baza de date pe care Finantele o vor pune la dispozitia autoritatilor locale.

„Daca un om doreste sa beneficieze de acel card gratuit el vine cu adeverinta de salariu de la angajator, la fel cum un pensionar se prezinta cu talonul de pensii. Noi nu avem astfel de date, ele vor fi cuantificate in momentul in care se face declaratia de venit global, iar acestea se depun in luna aprilie a anului urmator. Noi nu am fost solicitati de la Primaria Timisoara pentru un asemenea acord pentru baza de date, dar am fost solicitati de catre alte Primarii pentru acordarea ajutorului de incalzire. Noi nu putem sa facem publice aceste date. Acel ajutor, spune legea, se face pe baza declaratiei pe propria raspundere”, precizeaza Tudor Constantin, seful Directiei de Finante Timis.

Asadar, gratuitatea se acorda pe baza de card eliberat de la chioscurile RATT pe baza cartii de identitate in original.

Suma estimata care urmeaza sa fie platita de Primarie catre Regia Autonoma de Transport Timisoara este 3,2 milioane de lei. Locurile unde vor fi eliberate aceste carduri de gratuitate urmeaza sa fie comunicate.

Primarul Nicolae Robu a mai precizat ca proiectul de acordare a noilor gratuitati este unul pilot, urmand ca dupa finalizarea lui sa se realizeze o analiza si sa se ia o decizie cu privire la continuarea proiectului. Totodata edilul-sef spune ca abonamentele pe autobuze şi tramvaie, pentru aceasta luna, se vor prelungi, in cazul acordarii gratuitatilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.