Subiectul TIMIȘOARA CAPITALĂ CULTURALĂ EUROPEANĂ 2021 este unul destul de controversat, având în vedere faptul că lipsa banilor este principalul motiv pentru întârzierile înregistrate în derularea proiectului.

Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană a primit în luna iunie vizita comisiei de monitorizare, care în urma celor constatate a trimis o scrisoare de recomandare pentru această etapă în care se află proiectul. Vezi scrisoarea aici.

În mare parte, recomandările sunt de natură legislativă și financiară privind modalitățile și termenele de finanțare a poiectului Timișoara 2021 de către autoritățile locale și centrale, în regim multianual.

Astfel că, bugetul general investit în anul 2017, în cadrul proiectului TM2021 ECOC, a fost de doar 0,6 Milioane de euro, însemnând că doar 25% din bugetul de 2,5 milioane de euro anunțat în dosarul de candidatură au fost asigurați.

Nici în acest an lucrurile nu stau cu mult mai bine, existând totuși o mica îmbunătățire a situației financiare. De asemenea, o altă problemă este contribuția la nivel județean, care este mai mica decât cea prevăzută în dosarul de candidatură.

Juriul și-a exprimat încrederea în capacitatea Asociației TM2021 de a implementa proiectul, iar autoritățile publice prezente la întâlnirile Comisiei au dat asigurări că mecanismele financiare și fluxul de bani vor fi îmbunătățite. Toți cei prezenți au înțeles că Timișoara 2021 nu e doar un proiect al orașului, ci unul de importanță națională și europeană. Asociația va fi în măsură să pună în aplicare proiectul într-un mod mai alert odată ce fluxul financiar va fi constant și asigurat și de către Ministerul Culturii și își dorește să reformeze organizația la nivel de membri, consiliu director, iar la nivelul echipei executive prin recrutări, conform planurilor din dosarul de candidatură. De asemenea, asociația va lansa un apel deschis la propuneri de proiecte, odată ce procedurile și dreptul de a organiza o asemenea competiție vor fi clarificate cu Primăria Municipiului Timișoara. Este foarte important că toate autoritățile publice au fost de acord să sprijine proiectul pentru ca anul 2021 să fie unul de succes”, a declarat Simona Neumann, director executiv al Asociației Timișoara-Capitală Culturală Europeană.

Cu toate că atât primarul Timișoarei, cât și președintele CJT, se arată interesați în susținerea proiectului TM2021, acest fapt trebuie concretizat prin procedurile necesare finanțării.

Comisia apreciază că, deși există păreri critice, Primarul Timișoarei și Președintele Consiliului Județean confirmă și susțin activitatea TM2021. Procedurile adecvate și coerente de finanțare trebuie să confirme acest suport cât mai curând posibil – paragraf extras din scrisoarea juriului de monitorizare TM2021.

Faptul că situația financiară este una dezastruoasă a cauzat reacții în lanț, una dintre acestea fiind incapacitatea Asociației de a face recrutările de personal în poziții cheie și de a lansa apeluri deschise pentru proiecte suplimentare, neindicate in mod special în dosarul de candidature. Deși Comisia consideră că MCIN a anunțat CEaC ca prioritate la nivel național, această susținere nu este încă reflectată în termeni financiari.

Foto: facebook – Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.