Cazul familiei Bondariu din Norvegia a făcut multă vâlvă în țara noastră. Faptul că acest organism de protecție a copiilor – BARNEVERNET – are independență totală în ceea ce privește acțiunile sale a determinat o vizită de lucru în Norvegia a delegaţiei Camerei Deputaţilor şi Senatului, din care face parte şi senatorul PNL de Timiş, Ben-Oni Ardelean.

În cursul zilei de iei vizita a continuat la Parlamentul norvegian (Stortinget), cu o întâlnire cu Erlend Wiborg, prim-vicepreşedinte al Comisiei pentru muncă şi afaceri sociale. Norvegienii au subliniat în repetate rânduri faptul că nu pot interveni, în calitate de oameni politici, în cazurile familiilor ai căror copii au fost preluaţi de serviciul local de protecţie a copilului. Delegația română a transmis un semnal de alarmă cât se poate de clar în ceea ce privește neacceptarea măsurilor  disproporţionate şi netransparente luate de Barnevernet – cazurile Bondariu, Nan și altele similare. De asemenea, s-a subliniat necesitatea unei cooperări susținute cu partea norvegiană în vederea reîntregirii familiei. În finalul convorbirilor, partea română a adresat colegilor parlamentari norvegieni invitaţia de a efectua vizite în România pentru continuarea dialogului demarat la Oslo.

Ulterior, delegaţia a participat la o întâlnire cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Norvegia, care s-a desfăşurat pe parcursul a peste trei ore, eveniment organizat şi găzduit de Ambasada României la Oslo. În context, au fost prezentate opinii diferite cu privire la activitatea desfăşurată de Barnevernet, unele dintre acestea făcând referire şi la alte cazuri de copii care au fost preluaţi de autoritatea competentă, inclusiv la îngrijorarea resimţită de unele familii de a nu deveni ele însele victime ale unor măsuri disproporţionate, netransparente şi discreţionare, susceptibile să conducă la separarea copiilor de părinţi.

Vizita în Norvegia a delegaţiei parlamentare continuă astăzi, 22 ianuarie a.c., în program fiind incluse convorbiri cu reprezentanţi ai conducerii Ministerului Afacerilor Externe şi ai Ministerului Copiilor, Egalităţii şi Incluziunii Sociale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.