Vernisajul expoziției ” Cătălin Bălescu – Studii despre menierism” își deschide porțile la Palatul Baroc din Piața Unirii, joi, 10 martie, cu începere de la ora 18.

În cadrul vernisajului, vor lua cuvântul prof. univ. dr. Ruxandra Demetrescu, prof. univ. dr. Cristian Robert Velescu și prof. univ. dr. Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă Timișoara.

Cătălin Bălescu (n.1962 la Brad, Hunedoara), a studiat Pictura la Institutul de Arte Plastice “N. Grigorescu” din București. Are o activitate prodigioasă, atât în domeniul artelor plastice – cu expoziții personale și de grup în Copenhaga, Milano, Beijing, Bangkok, Taipei sau București, numeroase premii și burse – cât și în domeniul învățământului și cercetării, fiind profesor în cadrul departamentului de pictură al Universității Naționale de Arte din București, iar din 2012 rector al aceleiași instituții.

“Sunt sigur că expoziția va deschide un dialog amplu şi netrucat între artist şi public, sugerând o viziune asupra tragismului uman, invitând privitorul să‑şi însuşească un cod estetic particular, consonant provocărilor timpului nostru. […] Artistul caută răspuns propriilor interogații, contradicțiilor şi aspirațiilor sale şi ale societății în care trăieşte. Creațiile lui Cătălin Bălescu pot fi percepute ca o discontinuitate sau ca o ruptură în continuitate. În cazul lor, descoperim o mitologie a rupturii inițiatice, acea metaforă religioasă (Pierre Bourdieu) ce mă duce cu gândul la o cultură nu doar artistică, ci şi literară, religioasă, la o reflecție filozofică şi pe care autenticul artist o caută de fiecare dată”, spune Victor Neumann.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.