“Speologie și muzică în Peștera Românești” este titlul cărții semnate de doctorul Constantin Lupu. Inițiatorul  speleoconcertelor din Peștera Românești și-a lansat volumul vineri în foaierul Sălii Capitol al Filarmonicii Banatul.

Totodată, la Filarmonică este expusă în holul de la intrare și expoziția dedicată celor 30 de ani de concerte în Peștera Românești, care include afișele originale, programele concertelor, fotografii, efecte filatelice, cupele aniversare și exemple de minerale, toate din colecția personala a lui Constantin Lupu. Expoziția va fi disponibilă pâna în 15 noiembrie. 

Reputatul medic timișorean este cel care a inițiat cu 30 de ani în urma seria acestor concerte, sprijinit de colegii speologi. Cartea este o istorie a speologiei, a peșterii și a unui eveniment cultural.

“Mi-am dat seama dup ă ce am scris această carte că e mult mai ușor să citești o carte, dar e mai greu s-o scrii. A durat mult până am pus cap la cap evenimente de 30 de ani, până am găsit imagini, fotografii și până am putut să o edităm. Cred că e un început bun pentru că literatura de speologie artistică, culturală este mai puțină în lume. Singurul mare contact al speologilor cu arta și cu cultura este bogăția de fotografii pe care o produc speologii în lumea subterană”, spune autorul volumului, Constantin Lupu.

Lansarea volumului a avut loc cu doar două zile înainte de tradiționalul concert din Peștera Românești. Aceste manifestări culturale își îndeplinesc rolul: întâlnirea între oameni-natură-peșteră și muzica lumii, după cum declară autorul cărții.

“Am introdus în circuit întâlnirea muzicii cu peștera, cu catedrala din peștera și cu natura în general, cu pădurea, cu Munții Poiana Rusca. O frumusețe întreagă, o simfonie de evenimente”, completează Constantin Lupu, inițiatorul speleoconcertelor din Peștera Românești.

Anul acesta în Peștera din munții Poiana Rusca vor avea loc două spectacole identice, unul de la ora 12 și celălalt de la ora 14. Concertul din Peştera Româneşti este organizat de Fundaţia Academică Culturală Timișoara, cu sprijinul Consiliului Judeţean Timiş, Consiliului Local Timişoara, Primăriei Tomeşti, Asociaţiei Speotimiş şi al Filarmonicii Banatul.

DSC03913 DSC03914 DSC03915 DSC03918 DSC03921                                                                            DSC03922

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.