Campania electorală pentru parlamentare se apropie cu pași repezi. Astfel că, Nicolae Robu iese ”pe piață” cu un nou sondaj despre încrederea populației în membrii PNL Timiș și câțiva politicieni ai momentului.

Sondajul este făcut doar pentru lista de prieteni de pe facebook a primarului, persoanele care sunt blocate de Nicolae Robu nu au acces la acest sondaj de opinie, care este însoțit de binecunoscutul îndemn: DAȚI, VĂ ROG, SHARE, PT O CÂT MAI BUNĂ DISEMINARE !

Cu toate că la prima vedere mulți dintre timișoreni consideră că este normal să existe un astfel de sondaj, trebuie  avut în vedere că prin interpretarea defectuoasă, de către persoane care nu sunt specializate în acest domeniu, a rezultatelor sondajului se manipulează opinia publică.

Am devenit sensibili la reflexele condiționate ale politicienilor la fel ca și câinele lui Pavlov

Din punct de vedere sociologic sondajele de opinie nu fac parte din instrumentele utilizate pentru manipularea maselor, însă ele pot crea o imagine falsă, bazată pe o realitate care poate fi ajustată în funcție de ”necesitățile” persoanei sau grupului de persoane care recurge la astfel de instrumente. De aici rezultă de fapt perspectiva cea mai periculoasă, în cazul în care sunt folosite de persoane fără abilități în acest domeniu, chiar dacă sunt postate ”inocent” pe facebook.

Nu trebuie uitat însă un aspect deosebit de important, sondajele de opinie realizate înainte de alegeri, sau în campaniile electorale afectează două grupuri importante pentru partide: finanțatorii partidelor și militanții acestora. Pe de altă parte un rol esențial îl are și mass-media, care în mod normal este interesată de rezultate și de publicarea lor, însă de multe ori omițând să examineze datele transmise.

Nu comentez sondajele făcute de Nicolae Robu de orice natură ar fi ele. Sondajele se fac de instituții specializate, nu de persoane private. Oamenii care se iau după astfel de sondaje, făcute de oricine are cont pe facebook… e problema lor. Sunt chestiuni neserioase care nu ar trebui să intre în preocupările noastre ale societății”, a declarat consilierul local independent, Adrian Orza, pentru pentrutimisoara.ro.

Foto: opiniatimisoarei.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.