Pe 16 decembrie, Sfântul Sinod l-a ales pe Înaltpreasfinţitul Ioan Selejan, în funcţia de mitropolit al Banatului, loc rămas vacant după decesul ÎPS Nicolae Corneanu.

Astfel, duminică, 28 decembrie, la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, de la ora 9:00, va avea loc Sfânta Liturghie, iar apoi va urma întronizarea noul mitropolit, ceremonia va începe în jurul orei 11.30 și va fi condusă de Patriarhul Daniel.

După slujbă va fi citită Gramata mitropolitană si decretul prezidențial de numire în funcție a noului arhiepiscop şi mitropolit, prin care Ioan Selejan îşi va intra pe deplin în atribuţiile de conducere a Arhiepiscopiei Timişoarei şi a Mitropoliei Banatului.

Totodată, după ceremonie, în jurul orei 14, Patriarhul României, Preafericitul Daniel, va primi, titlul de cetăţean de onoare al judeţului Timiş.

Amintim că pentru scaunul vacant de Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului au candidat Înaltpreasfinţitul Ioan Selejan, episcopul Covasnei şi Harghitei, Preasfinţitul Lucian Mic, episcopul Caransebeşului şi Preasfinţitul Sofronie Drincec, episcopul Oradiei, iar la şedinţa din 16 decembrie, Sfântul Sinod a ales, prin vot secret, pe Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop onorific Ioan Selejan în scaunul de Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului, cu 26 din 45 de voturi valabil exprimate.

Înaltpreasfinţitul Ioan Selejan s-a născut la data de 16 noiembrie 1951, în localitatea Pietrani, judeţul Bihor. A absolvit liceul „Constantin Brâncuşi” din Oradea şi Facultatea de Instalaţii şi Automatizări din Bucureşti. În anul 1986 a absolvit Seminarul Teologic din Craiova, iar în anul 1990 Facultatea de Teologie din Sibiu. La 15 august 1990 a fost hirotonit preot şi între anii 1990-1994 a fost stareţ al Mănăstirii Lainici. În 25 septembrie 1994 a avut loc la Miercurea Ciuc instalarea sa ca prim episcop al Covasnei şi Harghitei.

Slujba de întronizare a noului mitropolit al Banatului va paraliza circulaţia mijloacelor de transport în zona centrală a orașului.

În dimineaţa zilei de duminică, între ora 7.30 şi 13.30, liniile de autobuz 33, Expres 3 şi Expres 33 vor circula pâna la Piaţa Maria. Acestea vor opri în staţia pentru tramvaie de la Catedrala şi în staţia din dreptul Parcului Central. În intervalul orar, în staţia de autobuze de la Catedrala Mitropolitană nu va opri niciun autobuz al RATT.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.