preturi imobile Timisoara

Cu mai mult de opt procente a scazut pretul mediu cerut pentru apartamentele noi si vechi scoase la vanzare in marile orase ale tarii, in ultimele 12 luni. Proprietarii de apartamente au pretentii din ce in ce mai reduse, iar la nivel national pretul mediu solicitat a atins la finele lunii octombrie un nou record minim, de la inceputul crizei financiare.

Astfel, pretul mediu atat pentru apartamente noi, cat si vechi a scazut de la 984 de euro pe metru patrat la 31 decembrie 2012, pana la 903 euro pe metru patrat, potrivit portalului imobiliare.ro.

Orasul de pe Bega reprezinta exceptia de la regula ieftinirilor din ultimele 12 luni. Aici apartamentele s-au scumpit, in medie, cu 2,8%, de la 776 la 798 de euro pe metru patrat. Acest avans se datoreaza proprietarilor de locuinte vechi, care si-au majorat pretentiile cu 3,9%, de la 763 la 793 de euro pe metru patrat.  Pe de alta parte, vanzatorii de unitati locative nou-construite au redus preturile cu 3,7%, de la 865 la 833 de euro pe metru patrat.

Cele mai ieftine apartamente din Timisoara se gasesc in zona Dambovita, arata portalul imobiliare.ro. In aceasta zona, un apartament vechi cu doua camere se vinde cu 30 de mii  de euro, unul cu trei camere – cu 40 de mii de euro, iar un apartament cu patru camere – cu 55 de mii de euro.

La polul opus cele mai scumpe apartamente din Timisoara sunt in zona Odobescu. Aici, o garsoniera in imobil vechi costa 45 de mii de euro, un apartament cu doua camere poate ajunge la 57 de mii de euro, iar unul cu trei camere in bloc nou se vinde si cu 120 de mii de euro. Pe de alta parte, cele mai multe oferte sunt pentru apartamente vechi cu doua si trei camere, in zonele Lipovei, Girocului si Aradului.

Nu toate zonele tarii au cunoscut aceeasi evolutie, marile orase se situeaza, in unanimitate, sub media la nivel national. Bucurestiul se situeaza pe primul loc in topul reducerilor consemnate in ultimele 12 luni, cu un declin de 6% pentru apartamentele vechi si noi scoase la vanzare in oras, de la 1.131 la 1.063 de euro pe metru patrat.

Brasovul ocupa locul al doilea in topul ieftinirilor din ultimul an, cu un procent de 3,6 la suta, de la 855 la 824 de euro pe metru patrat. Si aici, dezvoltatorii si vanzatorii de locuinte noi au lasat cel mai mult din pret – o cota de 7,1 la suta, de la 942 la 875 de euro pe metru patrat. De cealalta parte proprietarii de apartamente vechi au scazut preturile cu 3,3 la suta in ultimele 12 luni, de la 841 la 813 euro pe metru patrat.

In Cluj-Napoca, apartamentele s-au ieftinit cu 2,2 la suta din octombrie 2012 incoace, de la 924 la 904 euro pe metru patrat.

Conform datelor statistice de la BNR, in Timis valoarea creditelor acordate a fost semnificativ mai mare in anul 2013 fata de 2012. Astfel la locuinte timisenii au luat anul acesta credite cu 450 milioane euro mai mult fata de 2012. Depozitele in banci au fost mai mari fata de cele inregistrate in anul precedent. De asemenea FMI a anuntat un PIB pe crestere cu 2% aferent 2013. Toate aceste date conduc spre posibilitatea cresterii preturilor la imobilele din Timisoara in perioada urmatoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.