Deputatul PSD, Sorin Grindeanu, a prezentat astazi situatia nefasta in care se afla cinematografele din Municipiul Timisoara. In acest sens, el le-a prezentat colegilor sai din Parlamentul Romaniei atat istoria cinematografelor, cat si cazul cinematografului “Studio”, problema adusa in atentia publicului la inceputul lunii octombrie a anului curent, de catre viceprimarul social-democrat al Orasului de pe Bega, Traian Stoia. In opinia deputatului, cinematograful “Studio” ar fi ajuns in proprietatea unei persoane fizice intr-un mod suspect.

“ Conform informatiilor aparute in presa, o persoana particulara a imprumutat RADEF cu 1.000.000 de lei. În urma unui proces, regia a gasit solutia prin care, in schimbul imprumutului primit, sa dea cinematograful Studio – un imobil de 560 de metri patrati din centrul Timisoarei, evaluat la 211.000 de euro, plus o diferenta in bani de 13.420 de lei. Imprumutul – schimb – cedare este de data recenta, din 2012, iar noul proprietar este un cetatean cu domiciliul in Timisoara, locatar intr-un apartament de la etajul 4 al unui bloc de locuinte dintr-un cartier marginas al orasului. Chiar daca proaspatul proprietar de cinematograf  poate fi un multimilionar sub acoperire, situatia este halucinanta atata vreme cat vorbim nu doar de un imobil fost cinematograf, ci de o cladire cu o anumita valoare istorica, o cladire de patrimoniu aflata chiar in Piata Victoriei – cunoscuta ca Piata Revolutiei de la 1989. Personal, consider ca, in acest caz, nu mai avem de-a face doar cu un dezinteres total in gestionarea fondului patrimonial al RADEF, ci si cu o posibila actiune premeditata de prejudiciere a statului, in favoarea interesului privat. Cert este ca, prin tergiversarea aplicarii legii care consfinteste transferul cladirilor fostelor cinematografe in patrimoniul primariilor, nu se intampla altceva decat intretinerea unui mediu vulnerabil, in care este loc de ilegalitati.”  Sorin Grindeanu, Deputat PSD

Totodata, Sorin Grindeanu a facut un apel la colegii sau din Parlement, cu privire la necesitatea de a cere masuri ferme si urgente de la Ministerul Culturii, precum si de la ministrul Daniel Barbu. In acest sens, deputatul social-democrat a facut o interpelare, in cadrul sedintei camerei deputatilor, din data de 14 octombrie, prin care i se adreseaza Ministrului Culturii, cu privire la situatia Cinematografului „Studio” din Timisoara. In interpelare, Sorin Grindeanu a tinut sa-i reaminteasca ministrului Daniel Barbu de declaratiile sale anterioare, care vizeaza situatia cinematografelor: „Stiu ca ati declarat in repetate randuri ca sustineti aplicarea imediata a legii care prevede transferul cinematografelor la autoritatea locala si ca RADEF a administrat prost cladirile in ultimele doua decenii, dar o situatie de acest gen, prezentata in interpelarea mea, scoate la iveala lucruri mult mai grave decat gestionarea paguboasa. Consider ca este nevoie urgenta de o actiune pe doua planuri : unul prin care sa duceti la bun sfarsit aplicarea legii si celalat in care sa cereti interventia organelor abilitate, care sa investigheze activitatea de la RADEF  din ultimii ani.”

In incheiere, deputatul PSD ii solicita Ministrului Culturii un raspuns in scris, prin care sa isi prezinte punctul de vedere cu privire la informatiile furnizate si sa dispuna masuri, in conditiile in care considera ca se poate interveni pentru solutionarea situatiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.