Cancerul de colon a reunit în cursul acestei zile peste 330 de specialiști în domeniu coloproctologiei în cadrul Congresului Național al Soceității Române de Coloproctologie. Au fost abordate două probleme importante creșterea alarmantă a numărului de cazuri de cancer de colon și creșterea numărului de infecții la acest nivel. Unul dintre principalele motive pentru aceste creșteri alarmante este schimbarea modului de viață, ceea ce implică pe lângă alimentație și faptul că nu mai facem mișcare și să nu uităm consumul de băuturi alcoolice și fumatul.

Au fost prezenți la conferință specialiști din țară și străinătate, SUA, Ungaria, Germania, Franța,  nume sonore din domeniul coloproctologiei – prof. Lazăr Fulger, prof. Roberto Bergamaschi, prof. Tantău prof. Irinel Popescu, prof. Ciprian Duță –  dar și al chirurgiei, toți având același scop: îmbunătățirea calității vieții pacienților.

Faptul că numărul bolnavilor de cancer de colon a crescut de 3 ori față de numărul bolnavilor din 1989 indică clar o modificare brutală a patologiei noastre. În continuare vă prezentăm câteva dintre sfaturile specialiștilor.

R: Având în vedere această creștere alarmantă, de la ce vârstă ar trebui să se facă investigații în acest sens?

Specialist: Programul de sprijin se adresează persoanelor care au ajuns la vârsta de 50 de ani, desigur că în momentul de față am spune 55, însă noi am recomanda în România de la 50 de ani, evident cea mai bună metodă este colonscopia, metodă care pentru unii parte puțin agresivă, oarecum neplăcută. În momentul de față se poate face ca să nu existe un impact negativ asupra pacientului.

R: Pacienții descoperiți au un anume istoric medical?

S:  Nu. Pot avea un istoric familial, în acest caz scade vârsta de monitorizare.

R: Se poate spune că există o diferență a numărului de pacienți cu cancer de colon în funcție de sex?

S: Există o predispoziție ușor pozitivă spre bărbați. Bărbații sunt afectați cam cu 10% mai mult decât femeile.

R: În România care sunt costurile implicite acestor investigații?

S: Costurile sunt mai mici dacă depistăm precoce. Programele de sprijin pornesc și sunt acceptate atunci când costurile întregii colonscopii și a programului de sprijin este mai mic decât consecințele lăsării acelei afecțiuni. Toate statele și-au pus problema eficienței. Și în lipsa unui program oficial finanțat de minister sau de Casa de Asigurări oamenii pot să își facă singuri aceste investigații.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.