In urma modificarii unei hotarari de consiliu, soferii pot parca linistiti, fara sa plateasca in cele mai aglomerate zone ale orasului, iar municipalitatea pierde mii de euro pe luna. Este vorba despre cateva parcari, printre care si spatiul de la Modex, din centrul urbei, unde cetatenii parcheaza pe trotuare sau scuaruri, fara a scoate bani din buzunar. Angajatii ADP se uita neputinciosi la astfel de situatii, la fel si politia locala, care nu mai poate amenda smecherii care se urca peste borduri. Singurii care pot interveni sunt cei de la Politia Rutiera, care nu stau de paza in parcari si nu au timp pentru a masura distantele regulamentare ale masinilor parcate pe trotuare. In luna iulie, conform datelor primite de la politia rutiera, au fost aplicate 149 de sanctiuni contraventionale, pentru parcari necorespunzatoare, atat pe carosabil, cat si in alte locuri nepermise, pe raza intregului municipiu. Totusi, numai in zona centrala a Timisoarei, zilnic, zeci de soferi isi parcheaza autoturismele neregulamentar, pe unde si cum apuca.

In mod normal, soferilor le este permis sa parcheze masinile pe trotuare, numai in cazul in care lasa liber un metru, pentru a nu bloca trecerea pietonilor. Pana acum cateva luni, Politia Locala a Municipiului Timisoara avea posibilitatea de a sanctiona soferii care parcheaza pe trotuare neregulamentar, insa administratia locala s-a decis sa le revoce aceasta responsabilitate in 2011, prin anularea literei „m” a articolului 28, din HCL 371 pe 2007.
Mai mult decat atat, se pare ca o parte din soferii timisoreni ar parca si in copaci, probabil, daca ar putea. Parcarile amenajate din orasul de pe Bega, fie nu sunt suficiente pentru numarul mare de autoturisme, fie soferii incearca sa sfideze normele legale si parcheaza pe unde apuca, indiferent de incurcaturile pe care le-ar putea produce.
In plus, masinile cu numere straine primesc amenzi de la ADP, desi o hotarare de consiliu local interzice acest lucru. Prin urmare, din astfel de hotarari si modificari ale acestora, in afara de pietoni, Municipalitatea are, de asemenea, de suferit, din punct de vedere financiar, iar cei care incalca legea scapa nesanctionati.
O alta situatie pe care nu o intelegem este aceea ca masinile cu numere straine primesc amenzi scrise in limba romana. Astfel, cetateanul strain are nevoie de translator, pentru a afla ce are de facut, adica sa mearga la ADP pentru anulare.

Daniela Petolea

Category: News & Politics


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.