Un grup de opt tineri cu vârste între 13 și 19 ani au ales să își dedice perioada Postului Paștelui făcând drumuri între Spitalul Județean și casele unor familii sărace din  Alioș, Deta și Butin. Astfel, cu banii strânși din donații repetate de sânge au reușit să ajute șapte familii.

Este vorba despre o acțiune caritabilă pe care ei au intitulat-o „Aducem zâmbete de Paști”, care s-a desfășurat în urmă cu trei săptămâni. În urma efortului lor cei sărmani au primit rechizite, dulciuri, alimente și produse de igienă.

„Ne-am gândit ca în preajma Paștelor să facem o faptă bună și să ajutăm mai multe familii care nu au posibilitățile noastre. Eu, împreună cu o colegă am vorbit cu un preot și așa am luat legătura cu acele familii”, spune Iasmina Popa, voluntară în cadrul campaniei „Aducem zâmbete de Paște ”.

Potrivit organizatorilor, acțiunea a fost destul de dificilă. Ei s-au confruntat cu o serie de probleme din cauză ca nu au avut suficiente fonduri. Astfel, tinerilor le-a venit ideea de a dona sânge pentru a strânge cât mai mulți bani pentru campania lor. Și au reușit.

„Mai întâi a trebuit să identificăm familiile cu probleme. Ne-am dus către zona Alioș, apoi am mers către Butin și Deta. Am găsit cazuri sociale extreme. Ne-am dus la o familie, mama era plecată de trei săptămâni în Moldova la o înmormântare și n-a reușit să se întoarcă pentru că n-avea bani. Copiii erau singuri acasă, cea mai mare dintre fete avea 13 ani și se ocupa de familie. (…) După ce resursele s-au limitat ne-am dat seama că mai avem nevoie de bani. Atunci am mers să donăm sânge și o parte din colegii noștri au avut probleme de sănătate, în sensul că au leșinat pe moment. Cu banii strânși am reușit să cumpărăm tot ce era nevoie”, spune coordonatorul campaniei, Miroslav Stanici.

Tinerii voluntari au identificat un alt caz dificil. Este vorba despre o femeie de 24 de ani, cu cinci copii minori, gravidă şi care își întreține familia din alocația micuților.

„Trăim din alocația copiilor. Nu îmi ajung acești bani, pentru că sunt toate scumpe. Sunt zile în care mai stăm și nemâncați. Mă mai ajută mama cu bani, ia pe datorie de la magazin”, spune Estera, mama celor cinci copii.

Acțiunea tinerilor a intrat în atenția Consiliului Județean Timiș

Președintele CJT, Titu Bojin și vicepreședintele CJT, Marian-Constantin Vasile, se declară mulțumiți de implicarea tinerilor în a ajuta familiile nevoiașe din județ și au promis că administrația județeană se va implica în rezolvarea situaţiei.

 „Îi încurajez pe cetăţenii judeţului, pe toţi cei care au mai mult şi pot ajuta, să o facă. Va trebui să discutăm şi poate că vom putea găsi o posibilitate comună, prin aceste ONG-uri, prin aceşti copii, să ne putem implica puţin mai aplicat şi concret în ceea ce înseamnă familii necăjite şi familii cu probleme. Să consideraţi Consiliul Judeţean un prieten.”, spune Titu Bojin, preşedintele CJ Timiş.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Marian Vasile,  afirmă că astfel de acțiuni trebuie promovate.

„Este o acţiune de suflet care într-adevăr ne emoţionează. Avem de-a face cu un model de contribuţie din partea tinerilor care implică de multe ori şi alte paliere ale vieţii. Totdeauna, trebuie să ne întoarcem cu faţa spre aceste cazuri speciale. Sperăm să supunem Direcţiei de Asistenţă Socială astfel de cazuri. Astfel de modele trebuie promovate”, susține Marian Vasile.

Voluntarii vor continua acțiunile pentru a ajuta și alte familii din Timiș.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.