oncogen
oncogen

În 26 și 27 octombrie în Timișoara a avut loc una dintre cele mai importante conferințe dedicate studierii cancerului.

Pe parcursul celor două zile au luat cuvântul specialiștii în domeniu din Germania, Austria și nu în ultimul rând din România.

„A fost cea mai valoroasă conferință de cercetare la care am participat în ultimii 15 ani în România. Singurul regret e faptul că nu au putut să participe și mai mulți specialiști și experți din domeniul studierii cancerului” a declarat Prof. Dr. Virgil Păunesc, directorul Institutului OncoGen din Timișoara. Tema discuțiilor a fost progresul din domeniul tehnologiilor medicale dedicate combaterii cancerului și bolilor alergene. Aceste dezbateri sunt baza pe care în anii următori vor fi dezvoltate o serie de proiecte de cercetare cu participare multinațională realizate la standarde mondiale.

Conferința a marcat lansarea a două proiecte de cercetare câștigate de colectivul clinicii OncoGen și coordonate de experți din străinătate.

Proiectul CAR-NK, în parteneriat cu Prof. Dr. Torsten Tonn de la Universitatea Tehnică din Dresda, are ca obiectiv dezvoltarea unor tehnologii avansate de imunoterapie în cancer.

Proiectul INSPIRED, în parteneriat cu Prof. Dr. Rudolf Valenta de la Universitatea de Medicină din Viena, își propune să dezvolte kituri de diagnostic inovative, bazate pe alergene recombinate.

Evenimentul  a fost unul de referință pentru domeniul oncologiei, atât la nivel european, dar și național. Exemplele de bune practici din Austria, Germania, România, prezentate de personalități ale lumii medicale sunt cele care au dat valoare extraordinară conferinței OncoGen. Mai mult, întâlnirea a reprezentat o oportunitate de dezvoltare a colaborării cu cele două centre universitare vest-europene.

Printre participanți s-au numărat Prof. Torsten Tonn, Doctor Honoris Causa al Universității de Medicină și Farmacie Victor Babeș Timișoara și profesor de medicină transfuzională la Facultatea de Medicină „Carl Gustav Carus”, Universitatea Tehnică din Dresda, Prof. Rudolf Valenta, expert în alergologie și imunologie recunoscut științific la nivel mondial, fiind șeful Diviziei de Imunopatologie, Universitatea de Medicină din Viena (MUW), Prof. Erhard Busek a fost vicecancelar al Austriei între anii 1991 – 1995, ministru al cercetării (1989 – 1994) și ministru al educației (1994 – 1995) și în prezent președintele Institutului pentru Regiunea Dunăre și Europa Centrală, precum și alți prestigioși cercetători din sfera academică și din mediul privat.

În cadrul conferinței au fost prezenți și o serie de lideri ai administrației locale și naționale din domeniul sănătății și al educației, care au prezentat perspectivele de dezvoltare ale cercetării medicale în România. Printre aceștia Prof. Mihai Dima, Președintele ANCS, Prof. Adrian Curaj, fost Ministru al Educației, Dana Gheorghe, Director General ANCS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.