Peste o sută de producători și expozanți din domeniul apicol se vor reuni în acest sfârșit de săptămână în comuna Ghiroda. Cea de patra ediție a Târgului Apicol Internațional de Primăvară Timișoara-Ghiroda va avea loc sâmbătă și duminică, începând cu ora 10.

Potrivit organizatorilor târgului, vor fi prezenți producători din țară, cât și din Serbia, Ungaria, Germania, Croația, Bosnia și Herțegovina.

„Comuna Ghiroda a devenit cunoscută prin două evenimente: Târgul Apicol şi Sărbătoarea Vânătorilor. Anul trecut am avut peste 3.000 de vizitatori, îi aşteptăm şi în acest an, intrarea este liberă. Propunerea a venit din partea mea, am prins plăcerea de a creşte albine şi atunci am venit cu propunerea către Asociaţia Crescătorilor de Albine din România, filiala judeţeană Timiş”,  spune primarul comunei Ghiroda, Vasile Dorel Cădariu.

 Acţiunea are loc la Căminul Cultural din localitate, iar  în curte vor fi standurile unde vizitatorii vor putea achiziţiona o miere naturală, de diferite soiuri. Nu vor lipsi polenul, ceara de albine, lăptişor de matcă, propolis.

Potrivit președintelui Asociației Crescătorilor de Albine, Casian Brebu, filiala Timiş a apicultorilor are în prezent 900 de membri, cu un total de 400.000 de familii apicole. Un număr în creştere, de la an la an, aceasta după ce anul 1989 a adus o decădere treptată a acestui sector.

„Înainte de 1989 eram din punct de vedere al calităţii pe locurile 2 – 3 în lume, iar din punct de vedere al volumului produs pe locurile 8 – 9. Nu e profitabil de azi pe mâine. Se lucrează cu organisme vii. În primul rând trebuie să descoperi ce înseamnă acest organism. Când vei cunoaşte albinele, atunci poţi să spui că te apuci să faci o afacere. O familie de albine costă aproximativ 100 de euro, vândută înainte de culesul de salcâm. Lăzile pentru găzduirea stupilor 150 de lei – 200 de lei, urmează instrumentele şi accesoriile, lăzi şi rame de rezervă. E nevoie de investiţie, de spaţii de depozitare, de mijloace de transport. Un om care vrea să se apuce de apicultură trebuie să urmeze un curs cu durata de 150 de ore. Acesta nu îi garantează că va ştii să se descurce. Dar trebuie să ştie şi botanică, meteorologie, să interpreteze o prognoză meteo. Eu m-am apucat de apicultură în 2005. Eram tânăr veterinar la Semntest şi un inginer care lucra acolo avea doi stupi, aşa am început”, spune Cristian Ciobănaş, specialist apicultor.

Conform specialiştilor un borcan de miere din magazin care costă 30 de lei nu poate fi naturală. Acesta ar trebui să includă taxa de raft, borcanul, transport. Totodată, o astfel de miere conține 10% miere, restul produsului fiind de altă origine. Direct de la producător, un borcan cu miere se poate achiziționa cu 25 de lei, aceasta dacă nu are prea multe familii, dar și în cazul în care nu se plătesc impozite şi taxe.

Evenimentul este deschis vizitatorilor sâmbătă între orele 10 şi 19, iar duminică de la 10 la 16. Accesul publicului este gratuit.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.