dezbatere publica rotary-lia epure
dezbatere publica rotary-lia epure

Situația ONG-urilor care oferă servicii sociale în Timișoara este una gravă deoarece Primăria Timișoara le solicită să returneze puținii bani primiți, iar în acest moment sute de persoane asistate social se află într-o situație de neconceput pentru un oraș care se dorește Capitală Culturală Europeană.

O lege veche consideră că psihologul, medicul, asistenta medicala, psihoterapeutul nu fac parte din categoria personalului specializat, iar Timișoara nu are un HCL care să prevadă plata acestor specialiști.

Problema s-ar rezolva foarte simplu dacă ar fi votat un HCL, dar primarul Nicolae Robu nu a considerat o urgență situația ONG-urilor. În schimb, Primăria Timișoara a emis somații către asociații și fundații cerându-le banii primiți de la municipalitate.

În cursul acestei zile sala de consiliu a primăriei a găzduit o dezbatere publică organizată de Clubul Rotary Timișoara cu tema ”Serviciile sociale, persoanele cu vulnerabilități și dilema legislativă” la care au participat mai multe ONG-uri din Timișoara, precum și persoane interesate de acest subiect.

Asociațiile și fundațiile care furnizează servicii sociale de mai bine de 20 de ani sunt în imposibilitatea de a-și mai plăti angajații, din cauza unei Legi ”făcută pe genunchi”, așa cum foarte corect a  subliniat consilierul local Adrian Orza prezent la dezbatere.

Viceprimarul Dan Diaconu a motivat somațiile prin faptul că anul trecut Curtea de Conturi a decis că convențiile încheiate sunt ”aproximativ ilegale”. Concluzia viceprimarului fiind aceea că ”este nevoie de o strategie locală după care să ne ghidăm”.

Adrian Orza a tras la propriu de consilieri și de primar ca să nu rămână situația în pom

La mijlocul lunii martie în cadrul ședinței de consiliu, Adrain Orza a susținut nevoia urgentă de clarificare a situației în care se află ONG-urile care prestează servicii de asistență socială, propunând o ședința în viitorul foarte apropiat. Așa a și rămas, ședința a avut loc dar, nu cu acest subiect… A trecut o lună și nici până în acest moment nu s-a găsit timp pentru soluționarea acestei probleme.

Iată care sunt consecințele: sute de persoane aflate în diferite situații disperate s-ar putea să nu mai poată primi ajutor de specialiate.

ADRIAN ORZA
ADRIAN ORZA

”Cei care fac legile pentru social nu știu cum este un om fără adăpost, habar nu au dar, ei fac legi. Primul lucru pe care ar trebui să îl facem este să trimitem către guvern o adresă pentru că , regulamentul va fi făcut tot pe feliuțele acelea mici de legi. Este inadmisibil să buzunărești un caz social, tu ca stat. Modificarea sursei legislației este singura soluție”, spune Adrian Orza, fostul viceprimar.

 

Cum se poate rezolva: uimitor de simplu, print-o hotărâre la nivel de Consiliu Local.

Cu toate că dezbaterea publică de astăzi a reunit reprezentanții ONG-urilor din oraș, consilieri localii și persoane direct interesate de acest subiect, Primăria Timișoara nu a catadicsit să trimită un angajat de la juridic și unul de la economic.

Răspunsul problemei se află tot la primărie, respectiv la departamentul juridic și la departamentul economic

”Noi a trebuit să aplicăm HCL 455/2015 care a prevăzut acordarea subvențiilor de la bugetul local pentru 2016. După ce s-a aprobat acestă hotărâre o comisie numită de CL a verificat documentația depusă de ONG-uri, apoi prin hotărârea din 20 februarie 2016, s-a dat lista celor care vor primi subvenții. Ulterior s-au încheiat parteneriatele cu fiecare in parte”, spune Maria Stoianov, director executiv al Direcţiei de Asistenţă Socială Comunitară .

În 3 martie departamentul juridic din primărie răspunde în scris solicitărilor făcute de departamentul de asistență socială cu refuz de aviz juridic. La aproximativ două săptămâni se revine cu un nou referat cu privire la decontarea salariilor personalului specializat la care se primește același refuz de aviz juridic fapt care duce implicit la imcapacitatea de a prezenta situația în CL. Motivația celor de la juridic este că se încalcă legea.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.