UPDATE Poziția Direcției de Mediu din Primăria Timișoara: „Urmează să se realizeze lucrări de erbicidare pentru combaterea buruienilor din plantația de salcie. Căderile de precipitații abundente din primăvară, dublat de gradul ridicat de răspândire a buruienilor ( datorat nelucrării terenului în cauză pe parcursul a numeroși ani ) sunt doar o parte a cauzei care a generat această situație. O altă variantă ar fi replantarea, butașii și plantarea urmând să fie asigurate prin grija societății prestatoare, fără alte costuri din partea municipalității.”

Chiar dacă au solicitat în repetate rânduri proprietarilor de teren să curețe ambrozia, fiind aplicate amenzi celor care nu s-au conformat, această plantă crește nestingherită chiar pe terenurile primăriei.

Primăria Timișoara deține 8 hectare de teren la marginea orașului, în vecinătatea caselor din zona Ciarda Roșie. În decembrie 2013, cu mare tam-tam, Robu a condus toată presa timișoreană la terenul din Buziașului, pentru a se lăuda cu plantarea a 110000 salcii energetice pentru un aer mai curat și pentru un profit anual rezultat din vânzarea ei.

Salciile plantate trebuiau să compenseze tăierea de copaci din Timișoara, așa cum anunța edilul la acea vreme.

Firma Rebina Agrar SRL are în sarcină întreținerea salciei

Ei bine, toată lucrarea care a costat 16000 de euro este un eșec, pe cele 8 hectare nu există la ora actuală urme de salcie energetică, dar există ambrozie bine crescută și înflorită.

Astfel, locuitorii din Ciarda Roșie nu au avut șansa să respire în acest an un aer mai curat, dar au neșansa să inspire o cantitate imensă de polen de ambrozie.

Fiind o plantă deosebit de periculoasă pentru sănătatea omului, aceasta trebuie smulsă înainte de înflorire, deoarece polenul ei provoacă diverse alergii, inclusiv agravarea astmului bronșic. Strănuturile, rinoreea, congestia nazală, conjunctivita alergică (lăcrimare, prurit, eritem ocular) sunt simptome des intălnite la cei care intră în contact cu polenul plantei. De asemenea, la persoanele care smulg ambrozia poate apărea dermatita de contact.

În acest caz Primăria se poate amenda singură.

ambrozie 98

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.