Biciclete şi scutere electrice de închiriat, dar și stații de încărcare pentru vehicule eco. Se numără printre proiectele municipalității timișorene, care se vor realiza în perioada următoare, prin rețeaua „Smart Cities”.

Astfel că pe străzi vor circula în următorii ani biciclete şi scutere electrice, iar în oraş vor fi create şi mai multe staţii pentru încărcarea vehiculelor eco. Edilul a precizat că se lucrează deja la un amplu proiect cu fonduri europene privind amenajarea unor staţii de închiriat biciclete electrice lângă staţiile RATT. Proiectul cuprinde mai multe direcţii de acţiune, Primăria alegând trei dintre ele. 

„Noi optăm pentru abordarea următoarelor teme în cadrul proiectului: gestiunea electronică informatică a utilizării bicicletelor – şi sunt avute în vedere biciclete cu motor electric şi alături de biciclete şi scutere şi maşini cu motor electric. Pe acest subiect vor fi în atenţia proiectului staţiile de încărcare şi diverse servicii de informare conexe privind proxima staţie şi aşa mai departe, notificări prin smartphone, sunt avute în vedere realizarea de reţele de staţii de încărcare, atât pentru biciclete electrice, cât şi pentru scutere şi maşini electrice. Şi a treia temă de care ne-am arătat interesaţi este un sistem de senzori pentru optimizarea iluminatului stradal. Acest proiect ar veni în complementaritatea iniţiativelor deja existente în Timişoara atât în ceea ce priveşte folosirea bicicletei, chiar dacă până acum ne-am limitat doar la biclcleta fără motor, bicicleta propriu-zisă, cât şi în ceea ce priveşte senzorii pentru optimizarea iluminatului public”, susține edilul Timișoarei, Nicolae Robu.

Proiectul va beneficia de un milion de euro, fonduri nerambursabile și se va derula în parteneriat cu alte oraşe, Ulm (Germania), Szolonk (Ungaria) şi Novi Sad (Serbia), câteva universităţi, printre care şi Politehnica din Timişoara.

“Nu știu câte vor fi achiziționate pe acest proiect, dar planurile sunt să ajungem să avem în Timișoara pentru închiriat, după modelul practic acum cu bicicletele simple și biciclete electrice. Se vor face prize, stații de încărcare și nu exclud să fie și un număr mic de scutere. Nu știu ce se poate de un milion de euro, nu sunt costuri foarte mari”, adaugă Nicolae Robu.

Durata proiectului estimată de către autoritatile locale este de 4-5 ani. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.