bebelus salvat la spitalul premiere 2
bebelus salvat la spitalul premiere 2

Rh-ul negativ la viitoarele mămici nu mai este oproblemă, ele pot duce sarcina la termen și pot naște un copil sănătos, datorită posibilității de realizare a transfuziilor de sânge intrauterine, adică sângele fătului poate fi schimbat complet.

Dr. Bogdan Mureșan, medic primar ginecologie-obstetrică și specialist în medicină materno-fetală, a prezentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, cazul unui cuplu în care mama are sânge Rh negativ, tatăl – Rh pozitiv, iar copilul a moștenit Rh-ul tatălui.

Într-o astfel de situație, corpul mamei tratează sarcina ca pe un intrus, crează anticorpi care distrug hematiile fătului, determinând anemie severă care, în scurt timp, duce la hidrops fetal (o stare terminală caracterizată prin acumularea de lichid în exces în diverse compartimente extravasculare), diagnostic care în mod frecvent duce la decesul fătului.

Referitor la cazul pacientei monitorizate și tratate de dr. Bogdan Mureșan, soluția logică pentru tratarea anemiei severe a fătului a constat în a i se schimba acestuia sângele, prin transfuzii sangvine intrauterine, începând cu a 23-a săptămână de sarcină, o dată la 3 săptămâni. Practic, până la naștere, copilului i s-a schimbat sângele integral, având în final Rh negativ, la fel ca mama. Aceasta a reușit să ducă sarcina la termen și a născut la 37 de săptămâni, prin cezariană, un copil sănătos, după ce a fost supusă la 7 transfuzii de sânge intrauterine.

“Pacienta mai pierduse anterior o sarcină din aceleași cauze, neștiind la vremea respectivă că poate opta pentru transfuziile de sânge intrauterine. În momentul în care s-a constatat că fătul are anemie severă, cea mai firească soluție a fost administrarea intrauterină de sânge Rh negativ fătului, cu scoaterea lui de sub conflicul în care se află cu sângele mamei. Este o procedură accesibilă în zilele noastre, sunt medici în România care pot face acest tip de transfuzii. Costurile sunt de până într-o mie de euro pentru o gravidă, iar, ținând cont de numărul de cazuri anuale la nivel național, bugetul de stat ar trebui să dispună de aproximativ 100.000 de euro, o sumă nesemnificativă, dar cu impact foarte mare pentru cuplurile care altfel nu au șansa de a avea un copil”, a spus dr.Bogdan Mureșan.

Dr. Daniel Bran, medic primar ginecologie-obstetrică, cel care a monitorizat sarcina de la bun început a spus că datorită transfuziilor de sânge se poate evita decesul fătului.

“Rolul nostru este de a vedea care sunt aceste cazuri și să vedem ce anume putem face. De multe ori se întâmplă să fie contraidicată sarcina. Avem însă posibilitatea de a trata aceste probleme și de a evita complicațiile medicale generate de această incompatibilitate”, a spus dr. Daniel Bran.

Cazul prezentat și tratat de dr. Bogdan Mureșan în cadrul Spitalului Premiere din Timișoara reprezintă un motiv de încredere pentru toate cuplurile, care se confruntă cu această problemă de Rh al sângelui, că pot avea un copil sănătos, fără să ajungă la drama pierderii unei sarcini avansate sau la decesul unui copil abia născut.

bebelus salvat la spitalul premiere

”Mai avem acasă un băiat de 14 ani. Am mai pierdut o sarcină din cauza acestei incompatibilități și ne-am speriat, nu am vrut să mai încercăm să avem un copil. Dar am aflat apoi că există această posibilitate, a transfuziilor de sânge, și am pornit la drum cu speranță. Bunul Dumnezeu ne-a ajutat să întâlnim acești oameni, din echipa Spitalului Premiere, care ne-au încurajat și ne-au fost alături pentru a trece cu bine peste problemele medicale. Băiețelul nostru este bine și avem încredere că așa va fi și mai departe”, a spus mama Lăcrămioara Movilă (39 de ani).

“Suntem foarte bucuroși că am avut această soluție de tratament și ne putem ține băiatul în brațe. Mihăiță (Mihai Petru este numele copilului) este bine”, a completat și tatăl Dan Movilă (38 de ani).

Transfuziile de sânge intrauterine s-au realizat în cadrul Spitalului Premiere din Timișoara. Echipa medicală deține competențe pentru acest tip de proceduri medicale, precum și pentru îngrijirea corespunzătoare a nou-născuților.

 

Foto: Adrian Panduru

 

9 COMENTARII

  1. Interesant! N-am stiut ca astfel de sarcini mai constituie o problema in ziua de azi. Eu m-am nascut din mama cu RH negativ, tata RH pozitiv in anii 60. Medicii de atunci au evitat complicatiile cu succes, doar ca in loc sa vin pe lume la 9 luni am venit la 7 jumate. Sora mea la fel.
    Si eu stiam ca exista un tratament care e menit sa evite complicatiile pe par ursul sarcinii. Transfuzia intrauterina mi se pare foarte invaziva, dar probabil a fost un caz mai serios.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.