catedrala neamului

Patriarhia română a trimis Consiliilor Județene scrisori prin care solicită de la fiecare o finanțare de 300 de mii de lei pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului. Judeţul Timiş contribuie cu 100 de mii de lei la construirea Catedralei Mântuirii Neamului.

Consilierii judeţeni au aprobat marți suma, iar preşedintele CJ Timiş, Titu Bojin, şi-a exprimat regretul că nu se poate da mai mult.

„Credința în Dumnezeu, dorința de a fi oameni și de a fi alături de ceea ce înseamnă biserică. Dacă discutam de o sumă de 100.000 lei, eu cred că poate fi alocată de către Consiliul Județean, chiar dacă îmi pare rău că n-am putut să alocam sumele care au fost cerute de către Patriarhul Daniel – 300.0000 lei – am aprobat 100.000, sigur că probabil vor fi și alte instituții, care vor aproba. Noi atât am putut, am considerat că este corect și așa cum am spus, inclusiv în repartizarea către celelalte culte pentru a-i sprijini în ce înseamnă construcțiile, pentru că nu sunt bani pentru propagandă bisericească. Sunt bani care vor fi decontati pentru activitatea construcțiilor, modernizărilor, consolidărilor”, susține Titu Bojin.

Astfel de scrisori au fost trimise și către Primării. Solicitat să aloce fonduri, primarul Nicolae Robu a refuzat. Edilul susține că Patriarhul Daniel a cerut şi Primăriei Timişoara 200.000 de lei pentru realizarea Catedralei Mântuirii Neamului, însă municipalitatea nu mai are rezerve în acest an pentru a aloca bani.

„Da, ni s-a solicitat 200.000 de lei. După cum cunoaşteţi, Primăria Timişoara a alocat 400.000 de lei pentru reabilitarea Catedralei Mitropolitane, în 2013. De asemenea, am alocat sume importante pentru reabilitarea altor biserici. Prin urmare, nu mai aveam rezerve să mai alocăm 200.000 de lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului (…) Dacă este legal, atunci sigur că putem accepta ideea de proiecte naţionale susţinute de către întreaga ţară. Nu cunosc situaţia finanţării acestui obiectiv. Fiind vorba de un obiectiv naţional, cred că ar fi trebuit să se aloce fonduri de la bugetul de stat pentru susţinerea sa. Dacă este vorba doar de un proiect al Bisericii, cred că pot apărea şi probleme de ordin legal privind susţinerea unui proiect în altă localitate”, precizează edilul-șef.

Catedrala este realizată în proporție de 15%, iar până acum s-au adunat 25 de milioane de euro. Până  în prezent construcția Catedralei Mântuirii Neamului a fost realizată cu finanțare de la bugetul de stat, sponsorizări și donații din partea credincioșilor. Lucrările au început în urmă cu trei ani, iar Catedrala ar urma să fie gata în 2015. Ansamblul va avea dimensiunuile unui bloc cu 40 de etaje și o capacitate de cinci mii de locuri.

Construirea Catedralei Mântuirii Neamului costă 100 de milioane de euro. Până acum s-au strâns și s-au cheltuit 25 de milioane, mai fiind necesare înca 75 de milioane de euro.

 

 

(foto: stareanatiunii.ro)

 

1 COMENTARIU

  1. Iuda se plângea că s-a risipit mirul pentru ungerea lui Iisus, iar cu banii de pe acel mir se puteau ajuta săracii. Aşa-i şi azi cu “iudele” care tună şi fulgeră împotriva construirii catedralei. Nu de săraci le pasă, ci ura împotriva Bisericii Ortodoxe îi animă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.