Dezbatere publica Strategia de Dezvoltare a Polului de Crestere Timisoara
Dezbatere publica Strategia de Dezvoltare a Polului de Crestere Timisoara

Timișoara trebuia să aibă o strategie de dezvoltare aprobată încă din anul 2014, termen la care a încetat să mai producă efecte strategia de dezvoltare a polul de creștere 2007 – 2013 conceput de 150 de specialiști în mandatul primarului Gheorghe Ciuhandu, dar nici până astăzi orașul nostru nu are o nouă strategie de dezvoltare.

În plină campanie electorală Primăria Timișoara a prezentat astăzi, în dezbatere publică, la ora 10 dimineața, strategia de dezvoltare pentru perioada 2015-2020, proiect la care au participat doar 6 specialiști, făcut în grabă, chiar dacă este de o importanță deosebită pentru timișoreni. Vezi la finalul articolului opinia lui Adrian Orza, Florin Bîrsășteanu și Alfred Simonis.

Bâlbâitul Marian Constantin Vasile a considerat oportun momentul pentru a face campanie electorală

La început a vorbit viceprimarul Dan Diaconu(PNL) și bâlbâitul Marian Constantin Vasile(PNL) – viitor candidat la fotoliul de președinte al Consiliul Județean Timiș. Dan Diaconu s-a încurcat când a încercat să spună cu ce a contribuit Marian Constantin Vasile la proiect(vezi video mai jos), astfel că nu am reușit să înțelegem de ce a fost pus la masa celor care prezentau strategia de dezvoltare.

Marian Constantin Vasile a dat-o în bară de mai multe ori la dezbatere: “Capitală Culturală a Culturii”, “Această strategie integrată de dezvoltare.. ăăă… are o abordare integrată”, “mai subliniez încă un detaliu și anume că anexa (n.a. 360 de proiecte de care nu au cunoștință nici consilierii locali) se schimbă mai des ca strategia deci și strategia se poate schimba”.

Nicolae Robu nu a fost prezent. Nici consilierii locali nu au fost prezenți, cu excepția lui Radu Dimeca(PNL), Vasile Rușeț(PNL) și a lui Ștefan Sandu(PNL).

Inclusiv liberalul Radu Dimeca a dat o notă proastă modului de organizare al dezbaterii publice(vezi video mai jos).

Opinii pe acest subiect oferite publicației pentrutimisoara.ro de către consilierul local Adrian Orza(independent), deputatul Florin Bîrsășteanu(PSD) și consilierul local Alfred Simonis(PSD), toți trei absenți la dezbatere:

adrian-orzaEste o dezbatere importantă, eu am aflat prea târziu de ea, ca de obicei ele nu se anunță. Pe de altă parte este un document (n.r. strategia de dezvoltare) care necesită multe consultări cu specialiști și în general este bine ca astfel de documente să nu se discute în campaniile electorale, pentru că nu pot fi discutate la rece.Mi-e teamă că s-a încercat mai mult un eveniment decât discutarea unei strategii. Strategia de dezvoltare a Timișoarei din anul 2000 a fost prima strategie a unui oraș din România, unde au lucrat foarte mulți specialiști, Primăria Timișoara doar a coordonat proiectul(…) Din punct de vedere al dezbaterilor publice actuala administrație e corigentă la capitolul ăsta” spune Adrian Orza, consilier local independent.

florin-birsasteanuNu am reușit să particip fiindcă aveam programul făcut pe alte zone. Eu cred că aceste dezbateri nu pot fi reduse la o chestiune formală, ele trebuie să fie consistente dacă vrem să avem sentimentul participării la informarea și decizia colectivă. Faptul că au participat mai puțini specialiști decât la primul proiect spune multe despre fiabilitatea și consistența proiectului. Cred că s-a indus în societatea civică senzația că nu-i bagă nimeni în seamă, din păcate. Cred că este o mare greșeală a administrației locale dacă nu a reușit să facă public acest proiect într-un mod profesionist și dacă nu a făcut invitațiile de onoare pentru specialiștii care au ceva de spus. Sigur, toate acțiunile adiministrației locale și a politicienilor în precampanie și în campanie au o conotație politică” spune Florin Bîrsășteanu, deputat PSD.

alfred-simonisOra 10 dimineața este o oră la care este imposibil de ajuns având în vedere că toți avem de lucru. În general, astfel de dezbateri publice – în lumea civilizată – se desfășoară după-amiaza. Cred că doar pensionarii ar putea să participe la ora 10 dimineața la o dezbatere publică, sau cei care nu lucrează. Acuz aparatul dl primar Robu că pune intenționat la astfel de ore dezbaterile publice ca să nu poată să participe nimeni, să poată să-și facă ei de cap cum doresc. Referitor la faptul că prima strategie de dezvoltare a fost făcută până în anul 2014, Timișoara este de doi ani de zile fără strategie de dezvoltare, încă o dovadă că se lucrează haotic” spune Alfred Simonis, consilier local PSD.

Material video:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.