prospectiuni seismice Timis gaze de sist

Societatea ADX Energy LTD a depus în septembrie 2013, la Consiliul Județean Timiș, un dosar în vederea obținerii avizului de prospecțiuni seismice în zona EX10 Parța. Zona se întinde pe un sfert din Județul Timiș și conține terenul extravilan al localităților Dudeștii Noi, Becicherecu Mic, Carpiniș, Checea, Săcălaz, Bogda, Cenei, Uivar, Giulvăz, Sânmihaiu Roman, Parța, Giroc, Șag, Sânandrei, Padureni, Peciu Nou și Jebel.

Președintele PNȚCD Timiș, Valentin Moldovan, a prezentat acest caz în conferința de presă săptămânală, aducând și acte care demonstrează că ADX Energy LTD a depus la dosar avize expirate sau aferente altor zone din țară și a obținut cel puțin în zona Săcălaz, aviz favorabil fără să fie respectată legea.

Ilie Todașcă este la al doilea mandat ca primar PDL al comunei Săcălaz, dar de cel puțin un an declară în mod public că vrea să treacă în partidul lui Titu Bojin. Se pare că a fost cuprins de o subită dragoste social-democrată. Titu Bojin, preşedintele PSD Timiş, spunea anul trecut că a pupat zeci de primari ai opoziției.

Primăria Săcălaz nu mai are Consiliu Local din mai 2013, fiind dizolvat. Cu toate acestea se pare că primarul Ilie Todașcă, se descurcă bine fără bani, fără buget și fără Consiliu Local și chiar poate da două avize care se bat cap în cap, pentru aceeași hârtie emisă de Consiliul Județean Timiș.

În 2 septembrie 2013, CJT solicită Primăriei Săcălaz, prin adresa numărul 10331, aviz pentru firma ADX Energy LTD în vederea prospecțiunilor seismice. Valentin Moldovan a prezentat două răspunsuri ale primăriei Săcălaz la aceeași adresă a CJT (nr. 10331), trimise la interval de 30 de zile.

În primul răspuns, din 10.09.2013, semnat de primar, secretar și biroul Urbanism se exprimă avizul nefavorabil pentru prospecțiuni cu motivația logică de a informa cetățenii prin dezbatere publică și de a obține acordul proprietarilor direct învecinați cu perimetrul EX10 Parța. După 30 de zile, fără a avea o altă adresă de la CJT, primăria Săcălaz emite aviz favorabil pe o hârtie care nu mai e semnată de biroul Urbanism.

Chiar dacă legea nr.50 din 1991 prevede în mod expres ca astfel de avize să aibă și semnătura direcției Urbanism, primăria Săcălaz a emis aviz favorabil fără a avea a treia semnătură și nerespectând primul răspuns în care trebuia să prezinte acordul proprietarilor (vezi documentul PDF de la sfârșitul articolului).

„Dacă Săcălazul, care este la o aruncătură de băț de Timișoara, își permite să funcționeze în asemenea hal ce-o fi în alte primării? Am impresia că în mare parte din administrația locală românească tronează lipsa de legalitate. În primul rând, conform legislației, era nevoie de depunerea unei documentații cu o serie de avize care să respecte un termen legal. Am constatat că la dosar au fost depuse avize din 1999, 2007, 2010 care sunt expirate. Ce se va întâmpla dacă ADX Energy LTD găsește gaze de șist? În nici un aviz nu se specifică pentru ce hidrocarburi se aprobă.”, a precizat președintele PNȚCD Timiș, Valentin Moldovan.

Adrese Săcălaz – prospecțiuni seismice

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.