Reprezentanţii Episcopiei Romano – Catolice Timişoara acuză Primăria că ar fi eliberat o autorizaţie de construcţie pentru un teren aflat în litigiu, în baza unor documente falsificate.

Este vorba de o parcelă de pământ aflată pe strada Aurora nr. 6, care este revendicată de Episcopie şi care potrivit oficialilor catolici ar fi fost trecută ilegal, după revoluţie, în proprietatea unei societăţi comerciale.

Apoi a fost vândută la licitaţie, iar noul proprietar – Constructim – a demarat lucrări în baza unei autorizaţii obţinute cu un extras de CF falsificat, în care nu se menţiona că terenul este în litigiu, susține cancelarul Episcopiei Romano Catolice din Timişoara, părintele Nicolae Lau.

Terenul este situat în spatele complexului de hipermaket-uri din Calea Aradului.

„Este de o valoare inestimabilă pentru noi, face parte din complexul mănăstiresc – este ca şi un pătrat – trei sfert din acest pătrat este al nostru, iar acest teren e în interiorul lui. Acum se tergiversează revocarea autorizaţiei de construcţie, până această clădire se va construi. În trei săptămâni această clădire se poate ridica. O autorizaţie de demolare e mai greu de obţinut. Am fost într-o audienţă la domnul primar şi ni s-a promis că va revoca această autorizaţie de construcţie, dar această revocare, până în ziua de azi, nu a avut loc. Se doreşte înfiinţarea unei comisii care să analizeze în ce bază s-a eliberat această autorizaţie de construcţie, dar constructorul lucrează intens. E posibil ca în 2-3 săptămâni să ne trezim cu o clădire gata ridicată. Considerăm că este un bun al bisericii noastre, care ne-a fost luat în anul 1948”, spune pr. Nicolae Laus, director al Cancelariei Episcopale.

Acest proces de revendicare durează din anul 2005 şi, deşi terenul este încă în litigiu, acesta a fost vândut la licitaţie de statul român către o firmă de construcţii. Terenul pe care îl reclamă acum Episcopia are aproximativ 3.000 de metri pătrați și a trecut de la un proprietar la altul de-a lungul timpului.

„La 13 septembrie 2013 ne-am trezit cu o serie de utilaje pe terenul revendicat de episcopia noastră și cu gardul spart. Am fost informaţi că terenul este proprietatea Constructim, care, în momentul de față, construieşte acolo o grădiniţă. Terenul este revendicat de Episcopia Romano-Catolică, printr-un proces care durează din 2005”, spune părintele Nicolae Lau.

De cealaltă parte, primarul Nicolae Robu a anunţat că într-adevăr există suspinciuni că extrasul de carte funciară ar fi falsificat şi că va începe o anchetă în acest caz.

„Extrasele CF nu le emite Primăria. Trebuie să fim atenți puțin, la actul de comunicare. Primăria a emis o autorizație de constructie pe baza unei documentații, care e conform cerințelor. Unul dintre documente se suspectează că ar fi un fals. Si, prin urmare, pentru că și mie mi se pare fals, dar nu pot să decretez asta, am dispus să se solicite firmei care execută lucrările să le sisteze temporar, până când se dovedește falsul. Nu putem să anulăm autorizația de construire pe bază de bun simț, ci doar când acel fals este demonstrat. Am cerut OCPI să ne comunice dacă documentul care a existat ca piesă la dosar este autentic sau nu. Dacă este un fals, vom anula autorizația. Mai departe nu este prerogativa instituției Primăriei să lămurească lucrurile. Dacă cineva a făcut falsul, trebuie identificată persoana respectivă și trebuie sancționată conform legii, indiferent cine este și din ce instituție este”, declară edilul, Nicolae Robu.

Totodată edilul a precizat că a sesizat direcţia de urbanism pentru sistarea lucrărilor la adresă.

De cealaltă parte, societatea Constructim a precizat într-un comunicat că la momentul licitației publice, extrasul de carte funciară pentru teren era fără nicio sarcină.

De asemenea, se mai arată în comunicat, societatea a achitat toate impozitele la primărie şi ANAF pe ultimii cinci ani, obligaţiile mai vechi fiind prescrise.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.