Dacă în urmă cu mulți ani agricultura era principala prioritate pentru țara noastră și în special pentru județul Timiș, în momentul de față ne confruntăm cu un real dezinteres din partea principalilor decidenți din administrația publică locală cu privire la situția culturilor agricole care sunt grav afectate de secetă.

La noi funcționează lamentările, dacă e iarnă suntem surprinși de ninsorile abundente, dacă este vară suntem surprinși de caniculă.

Cu o suprafață agricolă de 869 665 hectare, din care 61,03 % este teren arabil, Timișul  în aceste zile are zeci de mii de hectare agricole parjolite de soare, fiind afectate în mod  special culturile de porumb, floarea soarelui și soia. În acest context, reprezentanții Consiliului Judetean Timiș se limitează la a ne vorbi despre pagubele imense, despre procesele verbale de constatare a pagubelor, despre prețurile alimentelor ce se vor majora în toamnă și despre lipsa fructelor și  a legumelor autohtone din piețe.

Reprezentanții PMP consideră că este nevoie de o mai mare implicare a Consiliului Județean Timiș în vederea sprijinirii fermierilor din județ. În loc să evalueze pagubele, specialiștii în agricultură din Consiliul Județean ar fi trebuit să facă o evaluare asumată a sistemului de irigații din județ și să inițieze proiecte concrete menite să limiteze efectele negative ale secetei extreme. Toate acestea se pot realiza prin implicarea autorităților locale și a guvernului pentru implementarea pentru implementarea urgentă a programelor de finanțare europeană, pentru construirea unor sisteme funcționale de irigații și de centre regionale de colectare a apei, pentru  a nu mai depinde aproape în fiecare an de starea vremii și  de importurile de cereale, fructe și legume.

Foto: www.agroinfo.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.