În anul 2009 se punea problema unui parlament unicameral și reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 de persoane. În ceea ce privește cea de-a doua problemă, a numărului de parlamentari, s-au înregistrat 7.765.573 de voturi pentru reducerea numărului de parlamentari, ceea ce înseamnă un procent de 88,84%, conform datelor furnizate de Biroul Electoral Central. Trei ani mai târziu, în 2012, în baza acestui referendum, Curtea Constituțională a României respinge o lege electorală, tocmai pentru că numărul de parlamentari era mai mare de 300. Ulterior, explicația dată de judecătorii CCR este cât se poate de frapantă: referendumul a avut un caracter consultativ, aceasta înseamnă că rezultatul nu a intrat în vigoare imediat așa cum se întâmplă în cazul altor referendumuri, cu precizarea că parlamentul nu are dreptul să ignore voința cetățenilor.

Revenind în 2015 constatăm că lucrurile nu s-au schimbat cu absolut nimic, avem în acest moment 466 de parlamentari, cu patru mai puțini decât în 2008.

Cu o majoritate absolută, doar 10 voturi împotrivă și 8 abțineri, parlamentarii PSD- PNL-UNPR-UDMR-Minorități, inclusiv parlamentarii din Timiș, și-au votat continuitatea în scaunul de parlamentar: 308 deputați, 134 de senatori, 18 parlamentari ai minorităților și 6 parlamentari ai diasporei. Legea va merge la președintele Iohannis pentru promulgare.

Situația actală în județul Timiș

Județul Timis beneficia până în 2008 de un număr de 10 deputați și 4 senatori. Același număr de colegii uninominale îl găsim și în prezent. Conform noii legi votate, Timișul va avea tot 10 deputați și 4 senatori. În acest caz constatăm că nimic nu se schimbă, exceptând anomalia cu câte 2 parlamentari pe același colegiu.

De asemenea, considerăm inadmisibil faptul că în jur de 4 milioane de români din diasporă vor fi  reprezentați de doar 4 deputați și 2 senatori, la fel precum județele Giurgiu sau Tulcea.

,,Consensul dintre partidele politice parlamentare pe această temă, la care se adaugă cel referitor la alegerea primarilor într-un singur tur, din legea alegerilor locale, ne demonstrează faptul că actualele partide parlamentare sunt preocupate doar de interesele de partid ignorând total voința  și interesul milioanelor de români din țară și din diasporă. În ceea ce ne privește PMP, președintele partidului, domnul deputat Eugen Tomac a anunțat în plenul Camerei Deputaților că votează împotriva acestei legi” declară av. Roxana Iliescu, președinte PMP Timiș.

Foto: obiectivinfo.ro

23 COMENTARII

  1. NOI LA CCA 22 MILIOANE DE LOCUITORI AM VOTAT 300 PARLAMENTARI SI NE-AM TREZIT CU 600 …..MULTUMIM DOMNULE PONTA ! GERMANIA ARE 54 MIL .SI AU 82 DE PARLAMENTARI . NOI AVEM 20 SI CEVA DE MINISTERE …..GERMANIA ARE 8 !!!!!!!! DE CE DOMNULE PONTA ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.