Andreea Paul, prim-vicepreședintele PNL propune înființarea instituției Avocatul Copilului, datorită creștrii alarmante a violenței și infracționalității în rândul copiilor.

” Nu mai vreau ca acești copii să rămână „invizibili” pentru politici, ei nereprezentând o voce ” – Andreea Paul.

Copiii trebuie să fie principala preocupare pentru părinți, dar și pentru statul român. Copiii nu au culoare politică! Copiii nu pot să voteze! Copiii trebuie protejați! De aceea respectarea drepturilor lor este esențială.

” Susțin crearea instituției Avocatului Copilului, alături de reprezentanții societății civile, în jurul proiectului de lege la care lucrăm acum și la care invităm să contribuie toți specialiștii interesați, înainte să îl depunem în Parlament. 40 de țări europene au această instituție funcțională și foarte utilă. Însuși Consiliul Europei recomandă acest lucru. O dezbatere publică în jurul acestei propuneri a fost organizată, în data de 8 martie, în Parlamentul României: “Mama și copilul nu au culoare politică”, împreună cu Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Protecția Copilului, Salvați Copiii, UNICEF, Avocatul Adjunct al Poporului, reprezentanți ai Academiei Române și ai partidelor politice ”, declară Andreea Paul.

Cu toate că 1 din 5 români este copil sistemul de protecție a copilului lasă mult de dorit în țara noastră. Domeniile cu impact direct asupra dezvoltării copilului sunt tratate periferic, de obicei atunci când mai apare încă o tragedie.

După 12 ani de la adoptarea legislaţiei de protecție din 2004, România încă nu are un mecanism de verificare şi monitorizare a implementării prevederilor Convenţiei ONU cu privire la drepturile copilului. Lipsesc datele reale cu privire la copii și drepturile lor.

80% dintre victimele violenței în familie sunt copii, iar 15% femei, conform răspunsului primit de la Ministerul Muncii la interpelarea parlamentară depusă de Andreea Paul, în data de 1 februarie. O treime din copiii României trăiesc în sărăcie. Opt minori din o sută trăiesc în România la nivelul de “sărăcie severă”, cu mai puţin de 15 lei pe zi, potrivit UNICEF. Peste 700 de copii au fost în ultimul an părăsiți în maternitate.

Numărul copiilor victime a crescut în anul 2015 cu 37% faţă de anul 2011, conform datelor furnizate de CSM cu privire la instanțele judecătorești și tribunale. Anul trecut, 39% din numărul copiilor inculpaţi au fost pentru infracţiuni de furt, 20% pentru tâlhărie, 2,7% pentru omoruri. Tot în anul 2015, 21% din cazurile cu minori victime au fost referitoare la abandonul de familie, 8% pentru traficul de minori, 7% pentru viol.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.