Merotocrația, un subiect sensibil în rândul politicienilor din țara noastră. Dl. Zgonea face una dintre cele mai mari greșeli vorbind despre meritocrație doar când face referire la femeile din politică.

” Primul care ar trebui să plece ar fi chiar președintele Camerei Deputaților aplicând criteriul cerut în reprezentarea femeilor, aplicat și bărbaților. Dar câți alți domni au ocupat nemeritat locurile în ierarhia politică românească și nu am auzit să fie deranjați de absența criteriilor meritocratice. Domnilor, când vine vorba despre femei, ele musai să fie meritocrate! Nu vă dați seama cât de misogini sunteți? Nu vă dați seama ce scuze ridicole folosiți pentru grava subreprezentare politică a femeilor? Nu vă dați seama că pierdem resurse umane și economice consistente de dezvoltare? Vorba aceea, chiar din vârful Camerei Deputaților”, subliniază  Andreea Paul.

România poate obţine un plus de 11% la PIB, până în anul 2025, prin diminuarea dezechilibrelor de gen până la nivelul celor mai bune practici europene. Asta înseamnă încă 30 de miliarde de euro la PIB-ul obţinut în anul 2025.

Conform estimărilor realizate de prim-vicepreședintele PNL, care a luat în calcul prognozele PIB în condiţiile standard de creştere economică, la care a aplicat metodologia pe care o propune compania McKinsey în raportul recent publicat, în septembrie 2015, şi care atrage atenţia unui potenţial de 12 trilioane de dolari la creşterea economică globală până în anul 2025: ”How advancing women’s equality can add $12 trillion to global growth”, România se află printre cele trei ţări cu cel mai ridicat potenţial de creştere, alături de Polonia şi Slovacia, în regiunea Europei de Est şi a Asiei Centrale.

Potenţialul de creştere economică suplimentară de 30 de miliarde de euro, adică un plus de 1.500 de euro la PIB pe locuitor în România anului 2025, poate fi obţinut printr-o politică echilibrată de gen în economie, în politică şi în societate, la standardele cele mai ridicate europene.

Din păcate potențialul femeilor este insuficient valorificat economic și politic.

Acest potențial al politicilor mai echilibrate de gen echivalează cu contribuţia a trei judeţe – Timiş, Cluj şi Braşov – de 11%, la formarea PIB în anul 2025.

”Aşadar, puterea economică a parităţii de gen nu mai poate fi în niciun chip neglijată. Nu vorbim despre situaţii teoretice, ideale, de echilibre perfecte de gen, ci despre diminuarea dezechilibrelor grave de gen prin aplicarea celor mai bune reţete care funcţionează deja în Europa”, a concluzionat Andreea Paul.

Raportul integral al firmei de consultanță McKinsey îl găsiți aici:

http://www.mckinsey.com/~/media/McKinsey/dotcom/Insights/Growth/How%20advancing%20womens%20equality%20can%20add%2012%20trillion%20to%20global%20growth/MGI%20Power%20of%20parity_Full%20report_September%202015.ashx

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.