Alin Popoviciu
Alin Popoviciu

În cursul anului trecut liberalii au adoptat criteriile de integritate pe care trebuie să le îndeplinească cei care vor candida în alegerile din 2016, însă acest amănunt le-a scăpat celor doi copreședinți PNL, Nicolae Robu și Dan Popa.

Cu toate că pentru elaborarea acestor liste s-a folosit o formulă de calcul bazată pe ponderi, copreședintele PNL Timiș, Nicolae Robu nu a reușit să dea totuși o explicație clară în ceea ce privește rezultatul final halucinant recunoscând că integritatea candidaților nu a fost element definitoriu în procesul de selecție a candidaților. Trebuie precizat faptul că Alin Popoviciu, pe vremea PDL, mai exact în 2014, era urmărit penal de DNA într-un dosar care viza închirierea unor spații la aeroport. Mai mult decât atât Robu aruncă totul în sarcina Comisiei de Integritate, susținând că această entitate îl va analiza pe Alin Popoviciu și va comunica dacă corespunde sau nu criteriilor de integritate.

” Nu poartă nimeni stea în frunte ca să se scoată în evidență ca purtător de adevăr absolut și trebuie urmat orbește de cei din jurul său. Consider că nu mai avem ce să comentăm clasamentul, el este voința filialei. Au fost diferențe mici între candidați în primele două runde”, completează Robu.

Iată care sunt criteriile impuse candidaţilor pentru alegeri

1. Lustraţie. a. Să nu fi fost membru sau colaborator al fostei Securităţi şi să nu fi fost dovedit ofiţer acoperit. b. Să nu fi deţinut funcţii retribuite în aparatul de conducere al Partidului Comunist Român, la orice nivel.

2. Traseism.Să nu-şi fi schimbat apartenenţa politică astfel încât să fie candidat pentru al treilea partid politic, altfel decât prin fuziuni.

3. Nepotism. Să nu fi angajat în funcţii în cadrul instituţiilor publice pe care le-a condus soţia, soţul, rude de gradul I.

4. Contractele şi relaţia cu statul. Să nu fie implicate în afaceri sau contracte cu instituţia pentru care candidează sau în instituţii din subordinea acesteia.

5. Fals în declaraţii. Să nu aibă nereguli sau falsuri constatate prin decizii definitive în declaraţia de avere sau de interese.

6. Incompatibilitate şi conflict de interese. Să nu se afle sub efectul unei decizii definitive de incompatibilitate sau conflict de interese.

7. Atitudini discriminatorii. Să nu fi avut declaraţii sau atitudini rasiste, şovine, xenofobe sau discriminatorii.

8. Datorii la buget. Să nu înregistreze datorii la bugetul local (persoană fizică)

9. Plagiat. Să nu fi fost dovedit prin decizie judecătorească definitivă că a obţinut diplome sau alte titluri prin plagiat.

10. Probleme penale. a. Să nu fi fost condamnat definitiv pentru o infracţiune de corupţie sau pentru infracţiuni comise cu violenţă. b. Să nu fi fost condamnat definitiv pentru alte infracţiuni cu intenţie. c. Să nu fi început împotriva sa urmărirea penală pentru fapte de corupţie sau infracţiuni comise cu violenţă. d. Să nu fi fost trimis în judecată pentru alte infracţiuni comise cu intenţie. e. Să nu se afle într-o măsură preventivă – arest, arest la domiciliu sau control judiciar pentru orice infracţiune cu intenţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.