Psihoza maniaco-depresivă (PMD) a fost definită la sfârșitul secolului al XIX-lea de către un psihiatru german, Emil Kraepelin. În trecut tulburarea afectivă bipolară a fost cunoscută sub denumirea psihoza maniaco-depresivă, deoarece constă în modificarea stării afective, pe perioadă lungă, aceasta alternând între episoade depresive și episoade maniacale (exaltare). Această tulburare debutează între 25 și 45 de ani, bărbații fiind mai predispuși la forma bipolară.

Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie, prin intermediul campaniei „Ajută-i să-și regăsească echilibrul”, urmărește sprijinirea persoanelor cu tulburare bipolară în demersul lor de a-și recâștigastabilitatea și bunăstarea psihică pentru a putea duce o viață normală.

Unul dintre obiectivele acestei acțiuni, desfășurate în Timișoara și în alte trei orașe din țară – București, Cluj-Napoca și Iași, este să atragă atenția asupra problematicii tulburării afective bipolare, pentru o mai bună înțelegere a bolii și a persoanelor care au această afecțiune. Astfel societatea ar avea o abordare mai înțelegătoare asupra bolilor psihice, devenind un aliat în procesul integrării persoanelor cu astfel de probleme.

 „Tulburarea afectivă bipolară poate afecta un pacient, nu doar la nivel personal, ci și pe plan social, doar dacă ne gândim la câteva comportamente tipice. De exemplu, în timpul episoadelor de manie, o persoană cu tulburare bipolară poate avea reacții hipermetrice, poate face diferite abuzuri, poate reacționa într-un mod violent, la primul impuls, fără să își dea seama că ceva ar fi în neregulă. Pe de altă parte, neliniștea, iritabilitatea și apatia pot caracteriza episoadele de depresie. Felul în care pacientul comunică și relațiile pe care le stabilește cu apropiații și familia sunt foarte importante. Familia trebuie să îl sprijine pe pacient, să aibă o abordare calmă, înțelegătoare în interacțiunile cu acesta, să îl îndrume către medicul psihiatru.”, a declarat Conf. Univ. Dr. Monica Ienciu, Șef Secție Psihiatrie I, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu”, Timișoara.

Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapiesfătuiește familiile și cercul de prieteni aiunei persoane cu tulburare afectivă bipolară să încerce să o ajutesă își recapete încrederea în sine, să odetermine să aibă un rol activ în relaționarea cu medicul psihiatru.

„Pentru familia și apropiații unui pacient cu tulburare afectivă bipolară, interacțiunea cu acesta poate să fie uneori o reală provocare, însă rolul acestora în gestionarea afecțiuni este unul determinant. Persoanele apropiate unui astfel de pacient trebuie să îl încurajeze susținutsă dezvolte o colaborare strânsă cu medicul psihiatru, să îl ajute să înțeleagă că boala de care suferă se tratează și că, dacă se hotărăște să ceară ajutor, o face doar pentru binele lui. Ajutorul de specialitate îmbunătățește atât starea pacientului, reducând și prevenind recăderile, cât și relațiile acestuia cu oamenii din jur”a declarat Dr. Ileana Stoica, Medic primar psihiatru, Șef Secție, Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara.

De asemenea, familia unui bolnav poate încerca să îl susțină pe acesta în adoptarea unui stil de viață sănătos sau în practicarea unor hobby-uri, în timpul liber, care să-l ajute în gestionarea afecțiunii.

Ca multe boli care țin de domeniul psihiatriei, originea bolilor maniace-depresive nu este cunoscută cu certitudine. Studii din ce în ce mai numeroase înaintează ipoteza unei origini genetice: mai multe gene pot provoca într-adevăr o proastă funcționare a neurotransmițătorilor din creier, care reglează dispoziția. Aceste disfuncționalități se pot manifesta în favoarea evenimentelor dificile.

Campania „Ajută-i să-și regăsească echilibrul” este organizată de către Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie, cu sprijinul companiei AstraZeneca. Inițiativa, care vizează extinderea nivelului de informare cu privire la problematica tulburării afective bipolare în rândul opiniei publice, vine să completeze campania „Regăsește-ți echilibrul” demarată în noiembrie 2014. Aceasta din urmă, adresată pacienților cu tulburare afectivă bipolară, se derulează în clinici și cabinete de specialitate fiind menită să ajute la o gestionare mai bună a afecțiunii prin controlul stilului de viață.

Foto: contraboli.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.