Pliant electoral Maria Grapini

Considerăm că este rușinos să tipărești pliant de campanie sub sloganul “Mândri că suntem români!” și să ai în el mai multe greșeli gramaticale sau cuvinte care nu există în limba română. Candidatul la europarlamentare, Maria Grapini, recunoscută pentru mesajele agramate, nu s-a dezis nici în pliantul de campanie electorală.

Sub emblema “votează PSD”, Grapini promovează prin ignoranța ei față de limba română, folosirea cuvintelor fără proprietate, adică fără sensul lor corect. Sunt exprimări specifice lui Cațavencu din “O scrisoare pierdută”, care era tipul demagogului ce își trăda incultura prin necunoașterea unor neologisme. De asemenea, pliantul de campanile conține mai multe expresii iterative, adică repetiții inutile.

În ceea ce privește stilul de exprimare, s-a hazardat să folosească neologisme fără să le cunoască, încălcând astfel proprietatea cuvintelor. Este o dovadă a inculturii și a snobismului datorită faptului că a apelat la prea multe neologisme al căror sens nu îl cunoștea.

Îi vom prezenta mai jos, gratuit, lecția de gramatică pentru pliantul său de campanie.

  1. Cuvântul “avorabile” nu există în limba română.
  2. Pleonasm: „Ca ministru am susținut, ca priorități: susținerea (…)”
  3. Pleonasm: “(…)să ducă o activitate activă în aceste organizații(…)”. Nu poți să califici un cuvânt printr-un cuvânt din aceeași rădăcină cu el.
  4. “Îmi propun să am o colaborare activă(…)”. “Co” este un prefix care înseamnă “împreună cu”. “Labor” vine din latină și înseamnă “a munci”, deci “colaborare” înseamnă „a munci împreună”. “Activitate” e sinionim cu a lucra, “laborare” înseamnă o activitate, adică “a activa”. Astfel „colaborare activă” este o altă construcție pleonastică.
  5. “Promovarea măsurilor care să ofere o mai bună dezvoltare sustenabilă IMM-urilor”. Așa cum observăm, lipsește un articol genitival posesiv care să dea claritate exprimării, corect era “dezvoltare sustenabilă a IMM-urilor”.
  6. În text lipsesc diacritice și mai multe virgule între propoziții circumstanțiale

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.