În cursul anului 2014, Aeroportul Internaţional Timişoara a fost implicat în nenumărate procese, iar instanţele i-au dat în repetate rânduri câştig de cauză.

Recent, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a respins recursul și a decis ca fiind inadmisibilă acţiunea companiei Carpatair prin care se contesta dreptul Aeroportului de a colecta tariful pentru supravegherea şi menţinerea obiectivelor necesare siguranţei pasagerilor (tariful CIAS) şi taxa de asistenţă persoane cu mobilitate redusă (taxa PRM).

„Decizia instanţei din 15  este irevocabilă, astfel încât acest litigiu este închis, hotărârea fiind o confirmare a deciziei luată anterior de Curtea de Apel Timişoara”, transmis reprezentanții aeroportului.

Acesta nu este însă singurul litigiu dintre Carpatair și Aeroportul „Traian Vuia”. Într-un alt dosar, instanța a dispus respingerea cererii de chemare în judecată formulată tendenţios de compania Carpatair prin care se contesta aplicarea unui tarif de dezvoltare a infrastructurii aeroportuare în perioada 01.01.2012-23.08.2012. În urmă cu un an, Carpatair a mai pierdut o bătălie dusă în sălile de judecată, cu Aeroportul. Atunci, judecătorii au respins solicitarea companiei de a-i fi acordate despăgubiri în cuantum de 10,5 milioane de euro pentru presupuse pierderi financiare.

Reprezentanții Carpatair  nu s-au oprit. În aprilie 2012, Consiliul Concurenţei a deschis o investigaţie ca urmare a sesizării companiei, prin care reclama acţiunile Aeroportului ca fiind neconcurenţiale şi existența unui posibil abuz de poziţie dominantă săvârşit cu încălcarea Legii concurenţei nr. 21/1996.

„În urma unor analize amănunţite, Consiliul Concurenţei a decis închiderea investigaţiei, fără să constate încălcarea legii şi fără aplicarea vreunei sancţiuni”, spun cei de la aeroport.

Începând cu 23.01.2014, asupra companiei Carpatair a fost deschisă procedura insolvenţei. Pentru a recupera sumele de bani datorate de către Carpatair cumulate începând cu 2011, Aeroportul Internaţional Timişoara a formulat cerere de admitere a creanţei. Conform celor de la aeroport, crența a fost înscrisă în tabelul creditorilor în categoria creanţelor chirografare pentru suma de 12.202.466,79 lei.

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.