Prezent la o dezbatere publică, Adrian Orza atrage atenția asupra unui adevăr ascuns sub preș: economia locală și produsele locale au de suferit datorită valului de produse importate.

”Deși unii cred că o criză alimentară ar fi o șansă pentru România, eu cred că nu! Sau cel puțin nu acum, când suntem extrem de descoperiți, neavând o strategie de relansare a agriculturii, de susținere a producătorilor etc. Soluția este simplă: subvenționarea propriilor produse astfel încât ele să fie competitive ca preț. De asemenea, trebuie sprijiniți producătorii, calitatea produselor trebuie să crească și să devenim din importatori exportatori, ”Grânarul Europei”, care eram cândva. Acest lucru este posibil dacă cei care conduc nu mai fac jocul piețelor externe. Acest subiect nu se abordează prea des pentru că oamenilor li se servesc alte agende publice neimportante. Astăzi teritoriile nu se mai cuceresc cu glonțul ci cu economia, iar noi suntem dependenți de alții deja”, spune Adrian Orza.

Dezbaterea ”Dialoguri Contemporane” a atras atenția asupra unei probleme majore cu care se poate confrunta și țara noastră: o viitoare criză alimentară.

Cercetătorul Julian Cribb, în lucrarea ”Venirea foametei. Cum poate fi evitată criza alimentară mondială”, tratează modul în care se consumă alimentele și restul resurselor, raportat la impactul asupra planetei.

Julian Cribb avertizează că, în mai puţin de jumătate de secol, sistemul de alimentaţie global va atinge „un punct de la care nu se va mai putea întoarce”, în cazul în care nu vor fi luate măsuri drastice.

Astăzi teritoriile nu se mai cuceresc cu glonțul, ci cu economia, iar noi suntem dependenți de alții

În această perioadă în care politicienii se înghesuie să promită electoratului absolut orice, această problemă este complet ignorată, iar resursele României au devenit marfă pentru cine are bani.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.