” E o (pe)trecere memorabilă, cu sau fără călăuză, prin Deşert – nu unul vid ci, dimpotrivă, terifiant de populat cu singurătăţi în doi, în trei şi câte câţi vrei. Cele 40 de zile străbătute cu nesaţ alături de compasul sigur al distinsului dascăl şi muzician mi-au confirmat, fără îndoieli, pulsul unui scriitor veritabil ce se prefigurează într-o voce înalt rezonantă a lirismului contemporan circumvecin ”, spunea Claudiu T. Arieşan, despre noul volum a lui Adrian Mardan – ”40 de zile”.

Artistul Adrian Mardan, cunoscut timișorenilor şi nu numai, datorită numeroaselor concerte susținute, compoziţiilor proprii (în onoarea oraşului de pe Bega: Oda Immortalis în memoria Revoluţiei de la 1989 începută la Timişoara scrisă în decembrie 2009 sau Mărturii din oraşul minunilor – Timişoara Klein Wien din ianuarie 2015) și datorită poemelor cu care ne-a delectat în ultima perioadă, îşi lansează și prezintă noul volum de poezii intitulat sugestiv ” 40 de zile ” – Editura Partoș. Evenimentul este organizat de Asociația COMPANIA VOLUTARTE.

Evenimentul va avea loc la Enoteca de Savoya, marți 27 februarie, cu începere de la ora 18 și va fi moderat de Claudiu T. Arieşan, cuprinzând prezentarea volumului de poezii precum și momente de muzică și poezie. Prezent va fi și actorul Adrian Jivan, de la Teatrul Național din Timișoara, iar în încheiere poetul, compozitorul, profesorul Adrian Mardan, alias mardanA va susține un microrecital de chitară clasică cu compoziţii muzicale proprii, de pe următorul album solo intitulat Terra Eterna.

De ce ”40 de zile”?

Am ales 40 de zile într-una din perioadele cele mai deocheate ale periplului meu existenţial, iar ca să reuşesc a traversa acest răstimp mi-am impus un exerciţiu penitenţial şi complice însemnărilor hipnotice (să spunem de tip jurnal), de a scrie timp de 40 de zile, fără sincope şi în fiecare seară înainte de somn, câte ceva din tot ce zăbovea şi răspundea, răsuna cu neastâmpăr în mine şi care îmi trasa o anume stare de rătăcire bulversantă sau de o linişte nedumerită.

 Când această aventură a început, locuiam undeva la etajul 10 şi n-am să uit cum la fiecare vânt puternic, sau furtună mai arpigă, zidurile locuinţei parcă o luau razna mişcându-se ameninţător şi, aproape, de fiecare dată aşteptam, cumva încremenit, să-mi iau zboru’ spre înaltul nedesluşit, pierzându-mă cu totul în văzduhul întrezărit prin geamul ferestrei de termopan.

 Bineînţeles că până la concluzia finală din vara anului 2017 (în satul Peşteana – reşedinţa mea de peste vară, un sat din Ţara Haţegului situat la poalele Retezatului, vechea obârşie a bunicilor din partea tatălui, unde proiectele mele artistice prind contur, viaţă), cartea a trecut prin multe site, transformări ale textelor în poeme epice şi nu numai, a suportat aranjări şi rearanjări multiple, atât în planul fictiv cât şi veridic – evident păstrat, intrând şi desfăcând textul în zeci de bucăţele, în aşa fel încât, la un moment, permiţându-mi libertatea de a aduce la lumina tiparelor tot ce se poate citi în acest volum de poezie.

 Cine este Adrian Mardan

Pentru unii este profu’ de la școală care își iubeşte elevii îndrumându-i cu har spre performanţa interpretativă, pentru alții este artistul care reuşeşte să transforme orice apariţie pe scenă într-un carusel de emoții sau poetul care își așterne dezinvolt şi cu multă inspiraţie pe hârtie, atât zbuciumul  cât şi revelaţiile proprii.

Adrian Mardan este toate acestea, chiar mai mult decât niște simple raportări ale celor cu care se intersectează. Este un artist autentic, unul dintre reprezentanții în vogă ai lirismului românesc din această perioadă zbuciumată din toate punctele de vedere.

 

 

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.