Copiii expusi la mai multe limbi straine ii inteleg mai bine pe cei din jur. Specialist in educatie: “Nu e nimic nenatural sa ne expunem copiii la mai multe limbi straine, efectele sunt benefice pentru dezvoltarea lor”

Patru cercetători de la Universitatea din Chicago au realizat un nou studiu cu privire la efectele benefice pe care le are învățatul mai multor limbi străine de către copii. Specialiștii afirmă faptul că nivel de înțelegere a copiilor crește în momentul în care învață mai multe limbi.

La baza acestei teorii stă un experiment social care s-a desfășurat astfel: au rugat un adult să li se adreseze copiilor monolingvi, bilingvi și copiilor care au fost expuși la o limbă străină să mute obiectele care blocau vederea adultului. Copiii au putut vedea mașini de jucărie de diferite mărimi, chiar și o mașină mai mică pe care adultul nu o putea vedea. Când adultul a spus: ”Văd o mașina mică” și i-a solicitat copilului să o mute, copilul bilingv și cel expus la o limbă străină au mutat mașina de mărime medie – adică cea mai mică mașinș pe care adultul o putea vedea – un procent de reusită de 75%. Copiii monolingvi au reușit să mute mașina corectă într-un procent de doar 50%. Copiii expuși la alte limbi au fost capabili să înțeleagă o perspectivă diferită, sugereaza studiul care a fost efectuat pe copii cu vârsta cuprinsă între 4 si 6 ani.

“Concluzia relevata de studiul american am observat-o și eu, din practica, de foarte muți ani, însă abia acum avem dovezi palpabile care să ne demonstreze că micuții multilingvi sau cei expusi la alte limbi au o percepție mai profundă asupra realității înconjurătoare. Totodată, am observat că avantajele comunicative dovedite de copiii poligloți pot avea origini sociale și că expunerea multilingvistic a copilului poate fi cheia dezvoltarii sale sociale, cu efecte foarte bune pe termen lung”, declară specialistul în educație Ștefania Filip , coordonatorul Centrului Educational Helen Doron English.

Rezultatele studiului au fost publicate în prestigioasa revistă științifică Psychological Science.

Foto: facebook

1 COMENTARIU

  1. intr-adevar invatarea mai multor limbi straine ajuta dezvoltarea acelei zone a creierului care este responsabila si de interactiunile umane – asadar, nu doar ca poti vorbi cu oameni in alte limbi, dar poti discuta mai usor cu acestia datorita unei dezvoltari aparte a empatiei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.