În urmă cu 89 de ani, tânăra Josephine Baker, pe atunci în vârstă de 19 ani, scandalizează Parisul printr-un dans erotic cu care a debutat  la Théâtre des Champs-Élysées,  în  vodevilul La Revue Négre.

Într-o epocă în care sexul începe să își iasă din haina ponosită și începe să devină un subiect cât se poate de normal, societatea puritană a Parisului a avut parte de o adevărată explozie de show-uri cu tentă erotică. Și cum altfel se putea afirma o tânără în jungla spectacolelor cu fast și multă muncă, care nu se vede niciodată în spatele machiajelor stridente și a costumelor provocatoare, decât prin ceva de senzație.

Josephine BakerNăscută la 3 iunie 1906, a fost fiica nelegitimă a lui Eddie Carson, producător evreu de instrumente muzicale și o femeie de culoare, Carrie McDonald, cunoaște încă de mică greutățile, prin plecarea tatălui la scurt timp de la nașterea sa. Fiind o tânăra de culoare și rasismul o reală problemă, asistă la un eveniment terifiant  când au fost uciși mai multe sute de afroamericani, în St. Louis.

Înclinația spre vodevil s-a văzut încă de timpuriu, își începe cariera artistică la numai 16 ani, jucând diferite roluri la teatrele din Philadelphia și New York, dar pentru că situația se înrăutățește, din punctul de vedere al rasismului, se vede nevoită să plece în Europa,urmând ca ulterior să se stabilească în Franța.

Talentul său este descoperit de poetul german Karl Gustav Vollmoeller, datorită căruia ajunge să cânte și să danseze pe marile scene ale Parisului și Berlinului, și în scurt timp cap de afiș în celebrul Folies Bergère.  În cercurile intime era o prezență deosebit de agreată deoarece obișnuia să danseze goală.

Datorită succesului său răsunător este atrasă de Rezistența Franceză și participă la foarte multe acțiuni aducând informații valoroase. Mai mult reușește să se infiltreze printre fasciști și este invitată în repetate rânduri la petrecerile ambasadei italiene din Franța.

Celebritatea însă și-a câștigat-o datorită modului său nou de a juca în spectacole și a lipsei de inhibiții.

Așa cum spuneam și la începutul materialului, într-o epocă în care rasismul încă se manifesta foarte puternic, această femeie a reușit să își facă loc cu grație și putere într-o lume în care era privită cu superioritate, datorită modului îngust al societății de a se raporta la cei pe care îi considera ca fiind diferiți. Și pentru că atunci cînd ceva sau cineva nu corespunde standardelor prestabilite, vechi și fără support logic, există tendința de marginalizare, de excludere.

Josephine Baker și-a dorit să cucerească lumea și a reușit. Mulți probabil au criticat-o aspru, mulți au adorat-o ca femeie, însă cert este că ea este unul din exemplele de femei de culoare care au reușit să se impună într-o lume a bărbaților și într-o perioadă măcinată de schimbări.

1 COMENTARIU

  1. haha, primul? o fi fost acum cateva mii de ani, sau zeci de mii, sute de mii, milioane, cine stie cu adevarat…si unde in univers…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.