abuzuri scoli

Asociația Civică Banat atrage atenția asupra abuzurilor la care sunt supuşi elevii din Timiş. Consiliul director al asociaţiei a constatat o creştere a numărului de fapte abuzive din şcolile din Timişoara.

Potrivit reprezentanţilor asociaţiei, există cazuri în care profesorii impun reguli, valori şi limite religioase şi politice unor copii aflaţi la vârsta la care nu pot lua decizii singuri. Potrivit unui comunicat de presă, Asociaţia Civică Banat a constatat o serie de astfel de abuzuri la şcolile generale 19 şi 13 din Timişoara.

„Cazul elevului de clasa a IV-a de la Şcoala gimnazială nr. 19 din Timişoara, care a fost obligat să participe, contrar voinţei sale şi a opţiunilor scrise ale părinţilor săi, este revoltător. Impunerea prin voinţă unilaterală a unor concepte religioase aflate la limita patologiei şi părăsirea şcolii pentru a merge cu clasa la o biserică din Timişoara, fără aprobare, reprezintă abuzuri ale unui cadru didactic, îndreptate împotriva siguranţei fizice şi psihice ale copiilor. Avem în vedere existenţa unui alt caz, la Şcoala gimnazială nr. 13. Un profesor de educaţie civică face de ani buni apologia unor partide politice în instituţia de învăţământ unde este salariat şi îndeamnă copii să-l urască pe actualul preşedinte al statului. Ceea ce face în mod repetat acest profesor reprezintă propagandă politică, faptă sancţionată de legea în vigoare. Ne amintim de asemenea că în campania electorală din 2012, unii candidaţi pentru parlamentare, din care unul este acum ministru în Guvernul României, îndemnau elevii cu drept de vot ai Liceului tehnic „Azur” din Timişoara să voteze alianţa politică din care aceşti candidaţi făceau parte. Această ilegalitate, deşi a fost reflectată în presă la momentul respectiv, a fost trecută cu vederea de Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş. Toate aceste cazuri arată lipsa de respect faţă de libertăţile şi drepturile elevilor. Ele sunt încălcări flagrante ale legii, ignorarea conştientă a opţiunilor exprimate de către părinții şi reprezintă abuzuri exercitate de unii profesori şi factori politici asupra elevilor. Constatăm totodată cu îngrijorare inexistenţa reacţiei instituţiilor statului faţă de prozelitismul religios din şcoli şi cârdăşia dintre unii factori de răspundere din învăţământul timişorean şi politicienii locali”, transmite consiliul director al asociaţiei.

Reprezentanţii asociaţiei susţin demersul Asociaţiei Secular – Umaniste din România şi solicită Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş să ia măsuri faţă de toate aceste abuzuri pentru a nu se mai produce în viitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.