Primăria Municipiului Timişoara a anunțat programul special dedicat comemorării a 25 de ani de la Revoluţia Română, pe care l-a pregătit împreună cu asociațiile de revoluționari. Astfel, timp de șase zile, timişorenii își vor putea aminti cu emoţie ce s-a întâmplat în zilele de sfârşit de decembrie 1989, participând la o serie de evenimente.

PROGRAM COMPLET

16 decembrie

Asociaţia Altar – Asociaţia Luptătorilor din Timişoara Arestaţi în Revoluţie

09.00 Vizită la Penitenciarul Popa Şapcă – prezentarea cărții despre Revoluţie, expoziție foto

12.30 Vernisajul expoziţie cu tema Revoluţia din 1989 la Opera Naţională Română

15.00 Şedinţa festivă a Consiliului Local Timişoara dedicată comemorarii a 25 de ani de la Revoluţia Română – Sala Operei Naţionale Române

17.30 În memoriam traseul Revoluţiei – procesiune cu torţe şi lumânari din locul de unde a început Revoluţia, casa pastorului László Tökés, pe traseul: Piața Sfânta Maria – B-dul. 16 Decembrie 1989 – Podul Traian – B-dul. Regele Ferdinanad – Catedrala Mitropolitană din Timişoara. Alaiul se va opri şi va depune lumânări şi candele pe treptele Catedralei, în memoria tinerilor ucişi în Revoluţie.

18.00 Corul Contrast al Operei Nationale Romane din Timişoara va cânta în memoria eroilor, care s-au jertfit acum 25 de ani pentru libertatea noastră.  Moment de aducere aminte şi reculegere pe treptele Catedralei.

18.30 Biblioteca Judeţeană Timiş marchează 25 de ani de Libertate printr-o nouă ediţie „Lecturi aprinse” pe treptele Catedralei Mitropolitane 

19.00 Concert de colinde susţinut de Corul Naţional de Cameră Madrigal la Opera Naţională Română.

Asociaţia Altar – Asociaţia Luptătorilor din Timişoara Arestaţi în Revoluţie

20.00 Momente de reculegere şi aprinderea de candele în Piaţa Victoriei în memoria victimelor revoluţiei din Decembrie 89

Asociaţia 17 decembrie a răniţilor şi a familiilor îndoliate din revoluţia 1989

23:45 Liturghie la Biserica Martirilor din Timişoara, str. Dumitru Jugănaru nr.10

17 decembrieZi de doliu

Prin HCL nr. 112/14.12.1993 – privind declararea zilei de 17 decembrie – zi de doliu pe raza municipiului Timişoara, toate instituţiile şi autorităţile publice de pe raza municipiului Timişoara sunt obligate ca în ziua comemorării să arboreze drapelul de stat al României în bernă.

Asociaţia 17 decembrie a răniţilor şi a familiilor îndoliate din revoluţia 1989

07:30  Primirea invitaţilor din ţară, la sediul asociaţiei, Calea Şagului nr.7

10:00 Slujba de pomenire a eroilor martiri – Catedrala Mitropolitană din Timişoara, depunere de coroane

12:00 Slujba de pomenire a eroilor martiri la Biserica Martirilor din Timişoara, str. Dumitru Jugănaru (fostă Albac) nr.10, depunere de coroane

13:30 Deplasare la Cimitirul Eroilor

14:00 Slujba de pomenire a eroilor martiri şi parastas la Cimitirul Eroilor, depunere de coroane

17.17 Lansarea cărţii asociaţiei, sala de consiliu a PMT

19:00 Moment de reculegere cu lumânări în memoria eroilor – martiri ai Revoluţiei din Decembrie 1989 din Timişoara pe treptele Catedralei

18 decembrie

Forumul Revoluţiei  din Decembrie 1989 Libertatea 

18.30 Comemorarea a 25 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989 pe scările Catedralei Mitropolitane– colinde şi corul Teologic din Timişoara, depunere de candele în Memoria Eroilor Martiri.

19 decembrie

09.00 Simpozion “Timişoara 25 de ani de la declanşarea Revoluţiei Române” organizat de Fundaţia Naţională a Revoluţiei din Decembrie 1989 Timişoara în colaborare cu Forumul Revoluţiei din Decembrie 1989 Libertatea – Timişoara, Asociaţia 16 Decembrie Timişoara 1989 şi Asociaţia Revoluţionară Frăţie, Egalitate, Colaborare, Cooperare. Locaţie: Aula Magna a Universităţii de Vest Timişoara.

17.30 decernare titlu Cetatean de Onoare lui Robert Dornhelm – Filarmonica Banatul Timişoara

18.00 În cadrul proiectului „După 25 de ani” va avela loc proiecţia „Recviem pentru Dominic”, un film de Robert Dornhelm, regizor austriac de origine română, născut în Timișoara. Filmul „Recviem pentru Dominic” nominalizat la Globul de Aur la categoria „Cel mai bun film străin”, a fost realizat în decembrie 1989, în timpul Revoluției și este inspirat de o întâmplare reală cu caracter autobiografic. Proiecția va avea loc la Filarmonica Banatul Timișoara

19.30  Concert Requiem în re minor de Wolfgang Amadeus Mozart interpretat de corul și orchestra Filarmonicii Banatul – la Filarmonica Banatul Timisoara. Soliști: Crina Vezentan, soprană la Opera Națională Română Timișoara, Andrada Ioana Roşu, mezzosoprană la Opera Națională Română Cluj-Napoca, Tiberiu Simu, tenor la Opera Națională Română Cluj-Napoca, KS Walter Fink, bas bariton la Opera de Stat din Viena, dirijor: Wolfgang Groehs – Austria, dirijor cor: Lucian Oniță-Filarmonica de Stat Banatul Timișoara.

Filmul „Recviem pentru Dominic” și concertul Requiem în re minor de Wolfgang Amadeus Mozart vor fi proiectate pe două ecrane amplasate în Piața Victoriei.

20 decembrie

În 20 decembrie 89 Timișoara a devenit primul oraș liber de comunism din România.

Asociaţia Memorialul Revoluţiei 16-22 decembrie 1989 Timișoara

Pelerinajul urmașilor și a familiilor îndoliate la București “Pe urmele cenușii Eroilor – Martiri timișoreni dispăruți în Revolușie”. Se vor depune coroane în Piaţa Universităţii, la monumentul din Piaţa Revolutiei, la Crematoriul „Cenuşa”, la Cimitirul Eroilor, la “Biserica suspendată” din Popeşti-Leordeni, unde se va oficia o slujbă de pomenire lângă gura de canal Castaforum, locul în care s-a aruncat cenuşa Eroilor Martiri timişoreni dispăruţi în Revoluţia de la Timişoara.

09.00 Simpozion “Timişoara 25 de ani de la declanşarea Revoluţiei Române” organizat de Fundaţia Naţională a Revoluţiei din Decembrie 1989 Timişoara în colaborare cu Forumul Revoluţiei din Decembrie 1989 Libertatea, Asociaţia 16 Decembrie Timişoara 1989 şi Asociaţia Revoluţionară Frăţie, Egalitate, Colaborare, Cooperare. Locaţie: Aula Magna a Universităţii de Vest Timişoara.

19.00 Concert Rock pentru Revoluţie/ Piața Victorie

Trupe invitate: Pro Musica, Phoenix, Riblja Čorba, Bajaga i Instruktori

21 decembrie 

Asociaţia Memorialul Revoluţiei 16-22 decembrie 1989 Timișoara

Pelerinaj la Slatina, jud. Olt „Pe urmele Martirilor timişoreni dispăruţi în Revoluţie”. Se vor depune coroane la Troiţa Eroilor Români din centrul oraşului – Unitatea Militară de Poliţie din Slatina (Poarta II) – şi la Spitalul Judeţean Slatina, apoi  va avea loc o slujbă de pomenire, depuneri de coroane, urmată de rugăciuni şi colinzi.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.