O situatie fara precedent ar putea crea mari probleme juridice si financiare la Administratia Bazinala de Ape Banat, care a descoperit recent ca unele portiuni din canalul Bega ar fi intabulate pe Primaria Timisoara. In anul 1968 canalul Bega a fost trecut pe administratia locala pentru a obtine fonduri aferente unui alt proiect de modernizare de la vremea respectiva. Se pare ca doar lucrarea din acea perioada a fost predata actualei Administratii Bazinale de Ape Banat, primaria ramanand intabulata pe unele portiuni ale canalului si ale malurilor.

In acest context,  contractul aferent proiectului pe fonduri europene „Ecologizare rau Bega pe sectorul Timisoara-frontiera Serbia” , inceput in 2008, care se afla in faza finala, ar putea deveni nul, in conditiile in care beneficiarul contractului nu mai este Administratia Bazinala de apa Banat, ci Primaria Timisoara. In anul 2008, seful Directiei de Ape Banat era actualul presedinte al Consiliului Judetean Timis, Titu Bojin.

La inceputul saptamanii, reprezentantii Municipalitatii au aflat de la reporterul nostru de aceasta situatie. In acest moment Primaria a solicitat Cartii Funciare extrasele C.F. pentru parcelele aferente Canalului Bega.

Referitor la starea actuala, dupa cum s-a putut observa cu ochiul liber de fiecare dintre noi, Canalul Bega pare a fi uitat de organele abilitate in intretinerea si curatarea, atat a luciului de apa, cat si a malurilor sale. Intrebat in legatura cu starea deplorabila in care se afla momentan Canalul Bega, seful Directiei de Mediu din Primaria Timisoara, Adrian Bere, a declarat in cursul saptamanii trecute ca Administrarea Bazinala a Apelor Banat are datoria de a se ocupa de curatarea si intretinerea Begai, primariei revenindu-I doar responsabilitatea de a curata malurile.

Pe de alta parte, Inginerul-Sef al Sistemului de Gospodarire a Apelor Timis, Dan Ardelean sustine ca, intravilan, Canalul Bega s-ar afla sub administrarea Primariei Timisoara. Chiar si asa Administrarea Bazinala a Apelor Banat se ocupa de ceea ce tine de luciul apei,  adica  de curatarea Canalului Bega de alge si namol. Totusi, de deseurile aruncate pe Bega ar trebui sa se ocupe Municiaplitatea, a mai adaugat Dan Ardelean.

Administratia Bazinala de Ape Banat intentioneaza sa achizitioneze o draga in valoare de aproximativ 100.000 de euro, care ar permite automatizarea procesului de curatare a canalului, care in acest moment se executa manual.

In situatia in care se demonstreaza faptul ca zone din canal sunt intabulate pe municipalitate, se va semna un protocol intre cele doua institutii pentru ingrijirea si igenizarea canalului. Pentru lucrarile aferente contractului de 18 milioane de euro, suma primita de la Uniunea Europeana, situatia va fi una mai complicata.

Ovidiu Icobescu, Daniela Petolea

1 COMENTARIU

  1. aberatiile astea birocratice sunt doar in mintile unora… defapt e un rau care trece prin timisoara… restu sunt halucinatii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.