Traian Vuia - primul zbor
Traian Vuia - primul zbor

În 18 martie se împlinesc 110 ani de la primul zbor al lui Traian Vuia, când pionierul aviaţiei a reuşit performanţa de a ridica de la sol primul aparat de zbor mai greu decât aerul, cu mijloace de bord proprii. Evenimentul a avut loc la Montesson în Franţa, însă a marcat la nivel mondial toată istoria aviaţiei.

În 18 martie 1906 la Montesson, lângă Paris, Traian Vuia reuşeşte performanţa de a se ridica de la sol cu un aparat mai greu decât aerul. Aeroplanul Vuia a accelerat pe o distanţă de 50 de metri, s-a ridicat la o înălţime de 1 metru, a zburat 12 metri, după care paletele elicei s-au oprit, iar aparatul a aterizat lovindu-şi aripa de un copac. Ambiţionat de reuşită, Vuia îşi modifică uşor aparatul şi cinci luni mai târziu, reuşeşte să zboare ridicând aparatul la 2,5 metri de sol şi parcurgând in aer o distanţă de 25 de metri.

Aeroportul Internaţional Timişoara Traian Vuia marcheaza 110 ani de la primul zbor al inventatorului bănăţean prin promovarea acestuia în incinta aerogării. Cu aceasta ocazie se va difuza până la 31.03.2016 pe monitoarele media un film de prezentare a vieţii lui (“Traian Vuia (1872 – 1950) inventator şi om politic bănăţean realizat de TVR Timişoara – 2014) subtitrat în limba engleză, astfel fiind accesibil şi pasagerilor straini care tranziteaza AIT, acesta fiind un demers prin care se va aduce în atenţia pasagerilor o parte din istoria aviaţiei române şi a personalităţii ştiinţifice şi politice a lui Traian Vuia.

Foto: historia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.