Reprezentanţii Primăriei Timişoara au făcut public proiectul de buget al municipiului pe anul 2015. În acest an, capitala Banatului mizează pe aproape 1,3 miliarde de lei, adică aproape 295 milioane de euro. O sumă mai mică față de anul trecut, când bugetul total general a fost de 307 milioane de euro.

Acest proiect de hotărâre privind aprobarea bugetului local al municipiului, a fost publicat de site-ul primăriei, urmează să intre în dezbatere publică săptămâna viitoare, miercuri, la ora 15, iar apoi va fi supus la vot în consiliul local. Mai mult, orice timișorean nemulțumit de felul în care a fost propusă împărțirea banilor își poate spune părerea.

În 2015, învăţământului îi va fi alocată suma de 9,2 milioane lei. Cu aceaști bani se vor face lucrări la şcoli generale, licee şi grădiniţe. Municipalitatea mai are în plan și achiziţionarea Grădiniţei PP14 din Odobescu, auditul energetic al clădirilor, extinderea Şcolii Generale nr. 16 la parter plus două etaje şi reabilitarea acoperişului la Generală 25. De asemenea, au mai fost prevăzuţi bani pentru studii şi proiecte, cum ar fi cele pentru mansardarea Şcolii Generale nr. 30 sau realizarea unei săli de sport la Generală 25. În plus, municipalitatea alocă 50.000 de lei pentru demararea lucrărilor la corpul 2 al Liceului Lenau şi 200.000 de lei pentru reabilitarea Colegiului Tehnic Regele Ferdinand. Alţi 199.500 de lei ar urma să meargă pentru reabilitarea acoperişului internatului Liceului Silvic, iar 3 milioane vor fi folosiți pentru achiziţionarea clădirii Colegiului Băbăţean.

Dacă vorbim de sport, în acest domeniu urmează să fie finalizată Sala Polivalentă a Politehnicii, lucrare bugetată în acest an cu 11,6 milioane de lei, și se va începe construcția unui bazin de înot semiolimpic. Totodată, vor fi pregătite proiectul pentru 20 de terenuri multifuncționale de minifotbal, baschet, handbal, cel pentru stadionul de 5.000 de locuri, destinat echipei de rugby, și cele pentru celalalte trei bazine de înot semiolimpice finanțate din bugetul local.

Pentru sănătate, au fost alocați aproape 33,8 milioane de lei. Cei mai mulți bani, 20 de milioane de lei, se vor duce la noul corp de clădire de la Spitalul de Copii. 3,8 milioane de lei sunt destinaţi modernizării Urgenţelor de la Clinicile Noi, iar cu restul banilor din bugetul prevăzut, cele trei spitale din subordinea CL vor beneficia de dotări. La capitolul studii și proiecte, banii vor merge către SF și PT pentru un nou corp al Spitalului Municipal, proiectul de refuncționalizare a Clinicii de Dermatologie de pe strada Mărășești, care urmează să aibă o destinație culturală, proiectul stației de epurare și instalație de abur, respectiv reabilitarea secției de pneumologie de la la Spitalul „Victor Babeș”.

Primăria Timișoara prevede alocarea a aproximativ 30 de milioane de lei și pentru cultură. 550.000 vor fi folosiți pentru reabilitarea Galeriei Helios din Piaţa Victoriei, iar dotările din 2015 pentru Teatrul Maghiar, Teatrul German şi Filarmonica Banatul se ridică la 1,5 milioane de lei. Urmează să se întocmească, de asemenea, proiecte pentru reabilitarea fațadei Teatrului Național. Bugetul local mai prevede o agendă culturală a Casei de Cultură de peste 8 milioane de lei.

Pentru întreţinerea grădinilor, parcurilor, zonelor verzi, bazelor sportive şi de agrement au fost alocate anul acesta 9,7 milioane de lei. Modernizarea Parcului Pădurice necesită cei mai mulți bani, suma se ridică la 5 milioane de lei, iar pentru reamenajarea Bălţii Lămâiţa municipalitatea alocă 2,7 milioane de lei, în vreme ce pentru amenajarea unei piste de skateboard în Parcul Central  sunt prevăzuți 1,5 milioane de lei.

Bani sunt alocați și pentru reabilitarea termică, dar şi pentru renovarea clădirilor istorice. Mai mult, în 2015, pentru investiţii, administraţia locală a prevăzut din bugetul local suma de 180,8 milioane de lei, adică aproximativ 41 de milioane de euro. Va fi finanțată de la bugetul local introducerea canalizării în cartierul Ciarda, dar și extinderea reţelelor de apă şi canal în oraş.

Capitolul Transporturi beneficiază de 83,4 milioane de lei de la bugetul local. Pentru amenajarea Muzeului de Transport şi o parcare la RATT, municipalitatea alocă 1 milion de lei, iar pentru reabilitarea de tramvaie 15 milioane de lei. Alţi opt milioane de lei sunt prevăzuţi pentru achiziţia a 30 de autobuze articulate şi încă 1 milion de lei pentru 15 mini-buzuri. Pentru studiul de prefezabilitate privind introducerea liniilor de cale ferată în subteran sunt alocaţi 165.000 de lei.

11 milioane de lei sunt destinate anul acesta și pentru Drumuri şi Poduri. Astfel, zece milioane de lei vor fi alocaţi pentru lărgirea Pasajului Popa Şapcă, în vreme ce câte 100.000 de lei sunt prevăzuţi pentru consolidarea Podului Eroilor şi a Podului Ştefan cel Mare. Suma de 800.000 de lei se duce pe studii şi proiecte în domeniu. 4,2 milioane de lei vor fi îndreptați spre amenajarea străzii Musicescu, Zona Câmpului, strada Gh. Cotoşman, Zona Petuniei, Magnoliei, zona Weismuller, Laurenţiu Nicoară, iar drumul de legătură Calea Buziaşului – strada Siemens, sens giratoriu în Calea Buziaşului şi parcare publică va beneficia de 5 milioane de lei.

Printre lucrările noi de infrastructură finanțate de la bugetul local se numără extinderea la patru benzi a străzii Podeanu, lărgirea la patru benzi a Căii Martirilor, realizarea drumurilor de legătură între str. Popa Şapcă şi Calea Aradului, modernizarea străzii G. Alexandrescu, pe tronsonul Calea Torontalului – Calea Aradului, amenajare Inel IV pe tronsonul strada Măcin – strada Constructorilor şi racord la strada Demetriade, amenajare str. Edgar Quinet și amenajare strada Mircea Neamţu – 1,3 milioane de lei.

În bugetul pe 2015 mai sunt prevăzute și fonduri pentru proiectarea fântânii cu jocuri de lumini, muzică și apă de pe canalul Bega. Pentru exercițiul financiar 2014/2020 se mai pregătesc și proiectele de dezvoltare privind reabilitarea spațiilor publice din centrul istoric, așa-numitul proiect „Cetate 2”, reabilitarea ansamblului urban interbelic Corso (Piața Victoriei) sau strategia de dezvoltare a Cartierului Kuncz.

Sursa foto: www.skyscrapercity.com

4 COMENTARII

  1. banii se impart la firmele PNL si la adapostul de caini , omoara cainii si fura banii de sterilizari , acum sau pus sa maltrateze si animalele de la gradina zoologica . Au cheluit in jur de 1 milion euro cu adapostul DANYFLOR in 2 ani , au furat banii si au ars cainii de vii .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.