In contextul in care Uniunea Europeana da o mare importanta domeniului sanatatii, aceasta reprezentand piatra de temelie a unei societati dezvoltate, fara de care nu putem vorbi de conditii de trai decent, inca ne confruntam, in unele unitati sanitare din Romania, cu situatii critice, rezultate din lipsa banilor. In conditiile in care un spital poate primi fonduri, atat de la Ministerul Sanatatii, bugetele locale sau judetene, cat si de la Uniunea Europeana, ne intrebam cum se poate ajunge la situatii nedemne de o societate moderna, in spitalele romanesti?

Un exemplu concret este cazul Spitalului de Copii “Louis Turcanu”, din Timisoara, cea mai mare unitate sanitara pediatrica din vestul tarii, unde au fost inregistrate in ultimii ani premiere medicale si care detine singurul laborator de biologie moleculara, in diagnosticarea prenatala a hemofiliei. De asemenea, este singurul loc din tara in care se poate efectua transplant de maduva osoasa la copii. In ciuda acestor realizari majore, in acest moment, Spitalul de Copii, se afla in imposibilitatea de a-si plati cheltuielile administrative si de functionare. Cum s-a ajuns aici?! – Ei bine, problema a inceput in anii 2005-2006, prin derularea unui proces intre Ministerul Sanatatii si proprietara, Lydia Henriette Reiber, in privinta retrocedarii  cladirii, in care se afla Clinica de Chirurgie a unitatii spitalicesti. Un proces de care nu a stiut nimeni, pana cand a fost data sentinta definitiva si irevocabila, cand Ministerul Sanatatii a anuntat conducerea Spitalului de Copii si Municipalitatea.

Ulterior, Lydia Henriette Reiber a actionat in judecata de doua ori Spitalul de Copii, pentru recuperarea prejudiciului, reprezentand chiria. Suma a fost stabilita de catre Tribunalul Timis, in urma unei evaluari. In toti acesti ani, proprietara nu a semnat un contract de inchiriere cu Municipalitatea sau cu Spitalul de Copii, insa si-a recuperat banii prin cele doua procese.  Este vorba despre 300.000 de lei  platiti in 2010 si 510.000 de lei platiti in august 2013, prin executari silite si propriri pe conturile spitalului. Perioada aferenta celor doua sume este pana in 2010, inclusiv. Pentru perioada 2011-2013 inca nu exista o evaluare a chiriei, intrucat nu a fost intentat un alt proces.

Revenind la situatia actuala, Spitalul avea titlu executoriu de plata, stabilit in luna decembrie 2012, de Tribunal, prin care suma se putea achita pana in luna iunie a anului curent. Neputand fi achitata, conturile Spitalului de Copii au fost blocate (poprite) timp de o luna si jumatate. In acest interval, desi activitatea unitatii sanitare a fost ingreunata, cadrele medicale au reusit sa isi desfasoarea activitatea si s-au straduit sa exercite actul medical, fara ca pacientii sa resimta aceste probleme.

Conform legii 95/2006, Primaria Timisoara are posibilitatea de a contribui la plata cheltuielilor administrative ale spitalelor, cheltuieli care includ si chirii. In cazul prezentat anterior, Primaria nu a contribuit financiar la datoriile Spitalului de Copii, in privinta chiriilor. Potrivit Viceprimarului Dan Diaconu, Primaria nu poate deconta aceste cheltuieli, fiindca nu exista un contract in prealabil si inainte de 2010 Spitalul de Copii nu era in subordinea administratiei locale.

Sa vedem ce zice legea nr.95 din 2006, privind reforma in domeniul sanatatii:

„Art. 190. – (1) Spitalele publice primesc, in completare, sume de la bugetul de stat sau de la bugetele locale, care vor fi utilizate numai pentru destinatiile pentru care au fost alocate, după cum urmeaza:[…]

c) de la bugetele locale, pentru spitalele de interes judetean sau local.

[…] (3) Bugetele locale participa la finantarea unor cheltuieli de intretinere, gospodarire, reparatii, consolidare, extindere si modernizare a unitatilor sanitare publice, de interes judeţean sau local, in limita creditelor bugetare aprobate cu aceasta destinatie in bugetele locale”. Conform textului de lege e exigibila si perioada 2007-2010 pentru plata chiriei de catre primarie, contrar afirmatiilor facute de viceprimar.

Totusi, din punct de vedere legal, un contract nu este singura modalitate prin care o autoritate publica poate deconta cheltuielile unei institutii. Dupa cum ne-a declarat avocatul Ovidiu Secosan, titlul executoriu, aferent sumei de 510.000 de lei, din luna decembrie 2012, este justificativ unui decont, nefiind necesara existenta unui contract, dupa cum declara viceprimarul orasului.

In luna martie a anul 2013, inainte de a fi votat bugetul in plenul Consiliului Local, Spitalul de Copii “Louis Turcanu” a solicitat Primariei Timisoara includerea in buget a sumei aferente chiriei. Cu toate acestea, Municipalitatea nu a luat in considerare solicitarea unitatii spitalicesti. Mentionam faptul ca autoritatile locale au prevazut in buget, inclusiv in anul 2012, plata chiriei pentru spatiile in care activeaza alte spitale din oras.

In conferinta de presa din data de 21 august 2013, viceprimarul Dan Diaconu a mentionat faptul ca Primaria nu dispune de cei 510.000 lei, dar ca va incerca sa plateasca spitalului anumite facturi pentru utilitati. Aceste facturi nu pot fi achitate decat printr-o hotarare a consiliului local, consiliu care este in vacanta momentan, pana in luna septembrie. Asadar, in lunie iulie si august, Spitalul de Copii a fost lasat in voia sortii.

Totodata, o alta suma importanta, pe care Spitalul de Copii trebuie sa o plateasca, tot pe chirie, este scadenta in decembrie 2013. Este vorba de datoria de 924.000 lei,  pe care o are in procesul pierdut cu Vladimir Carpaci. Intrebat daca de aceasta data va fi prevazut, intr-o hotarare de consiliu local, un ajutor pentru Spitalul de Copii, Viceprimarul Dan Diaconu a specificat ca acest lucru nu se va intampla si ca va vedea ce se poate face, abia dupa ce contul va fi din nou blocat.

In ultimele doua luni, dar si in cele care vor urma, Spitalul de Copii “Louis Turcanu” din Timisoara a ajuns in situatia critica de a mentine si a asigura actul medical fara a avea, in prezent sau in viitorul apropiat, solutii concrete pentru acoperirea sumei de 1.400.000 de lei,  provenita din cele doua procese.

Primaria Timisoara spera sa recupereze o parte din acesti bani, fara a stii cand, in urma unui alt proces penal deschis de DNA, in 2012, cu privire la modul in care a fost retrocedat imobilul, prin procesul pierdut de Ministerul Sanatatii.

Consideram ca, asteptand sa ti se blocheze conturile, fara a avea un buget prevazut, inseamna un management prost si lipsa de interes pentru asigurarea functionarii, in bune conditii a uneia dintre cele mai mari unitati sanitare din tara, unde anual sunt tratati in jur de 70.000 de copii. In acest context, cert este ca Municipalitatea a avut posibilitatea de a aduce un ajutor real la solutionarea problemelor spitalului, pentru a nu crea blocaje financiare, asa cum s-a intamplat. Sarcina pentru rezolvarea problemelor Spitalului Louis Turcanu ii revine, conform organigramei primariei, viceprimarului Dan Diaconu si City Managerului Sorin Dragoi, care este “ocupat” cu concediul momentan si care, contactat telefonic de Televiziunea Cetateanului, nu a  putut oferi informatii cu privire la nici un aspect.

Ovidiu Icobescu, Daniela Petolea

1 COMENTARIU

  1. Bine ca avem viceprimar care se ingrieste De Copii nostri…. si se mai lauda Robu cu proiectul pentru spital. Sunt niste marionete toti. … nu putem nu avem dar pentru altele avem

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.